Trivić: Za projekte u oblasti kulture 730.000 KM

June 5, 2020, 9:37 am

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić izjavila je da je Ministarstvo danas raspisalo javne konkurse za sufinansiranje javnih potreba u kulturi u 2020. godini, za što će biti izvojeno 730.000 KM.

Trivićeva je navela da su konkursi raspisani u deset linija, koje se odnose na izdavačku djelatnost, književnost, vizuelne i multimedijalne umjetnosti, zaštitu i promociju kulturnog nasljeđa, pozorišne i filmske djelatnosti, kao i muzičke i muzičko-scenske umjetnosti.

– Tu je i sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama, te sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina. Konkursi ostaju otvoreni 30 dana – rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da su prvi put ove godine raspisani javni konkursi za sufinansiranje projekata razvoja filmskog scenarija u Republici Srpskoj i za program rada reprezentativnih strukovnih udruženja u Srpskoj.

– Izbor projekata obavljaće se na osnovu Pravilnika o sufinansiranju javnih potreba u kulturi Republike Srpske. U proteklom periodu dosta smo radili na tome da pokušamo da podignemo standarde programa iz oblasti kulture i da podržimo najbolje među njima – dodala je Trivićeva.

Prilikom izbora projekata, istakla je ona, vodiće se računa o tome koja su udruženja stekla status reprezentativnog strukovnog udruženja, za što je Ministarstvo odvojilo poseban budžet, te ko predstavlja reprezentativna udruženja u kulturi Srpske.

– Pripremali smo i sam registar umjetnika i stručnjaka u kulturi, te u ovom trenutku imamo 140 prijavljenih umjetnika i 40 stručnjaka u kulturi – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete i kulture izradilo projekat kategorizacije kulturno-umjetničkih društava, tako da imaju društva od republičkog značaja, te ona od lokalnog značaja i ostali.

– Zbog situacije izazvane virusom korona, vodili smo računa o tome da dio manifestacija kulturno-umjetničkih društava nije održan i da ne znamo šta nas očekuje u kasnu jesen, tako da ćemo dio sredstava usmjeriti u izradu koreografija i nabavku nošnji – napomenula je Trivićeva.

Ona je navela da neće biti umanjena ni podrška manifestacijama i festivalima.

Trivićeva je zahvalila svim radnicima u kulturi na radu tokom pandemije virusa korona, ističući da su se mnoge ustanove kulture povezivale sa publikom putem interneta.

 

(Srna – Foto: RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *