TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tri nagrade za Prljavi veš Banjalučkog studentskog pozorišta

Tri nagrade za Prljavi veš Banjalučkog studentskog pozorišta

Banjalučko studentsko pozorište osvojilo je tri nagrade za predstavu “Prljavi veš” na festivalu amaterskih pozorišta “Fedra”.

Ekipa mladih umjetnika koja je izvela komad u režiji Aleksandra Pejakovića u Banjaluku se vratila sa nagradom stručnog žirija “Bugojanska maska” za najbolju predstavu u cjelini, nagradom publike za najbolju predstavu, a Zoran Jelić proglašen je najboljim glumcem u predstavi “Prljavi veš”. Stručni žiri ove godine radio je u sastavu Ljiljana Čekić, Sulejman Bosto i Faketa Salihbegović-Avdagić.

– “Bugojanska maska” je, nema sumnje, najveće priznanje koje je za svoj rad dobilo Banjalučko studentsko pozorište u istoriji dugoj skoro 40 godina – poručuje Pejaković.

Reditelj nagrađenog komada nije krio ponos zbog nagrada, ali je podsjetio da je ova predstava imala je težak put do nastanka, jer su vježbali u raznim prostorima, a najviše u klubu “Bunker” u Novoj varoši, čijoj upravi duguju posebnu zahvalnost za ustupljen prostor.

– Pošto je rok za selekciju isticao, a nama bilo veoma važno da konkurišemo na “Fedru”, ne mogu da odolim a da ne iznesem malo prljavog veša i o ovom pitanju i iskreno priznam da smo premijerno izvođenje u Narodnom pozorištu Republike Srpske 3. juna ove godine dočekali nedovoljno spremni – priča Pejaković.

Srećom, kako kaže, selektor Vojislav Vujanović odabrao je njihovu predstavu za festival, tako da su imali dovoljno vremena da se uigraju.

– “Prljavi veš” igrao je i na reviji Studentskog pozorišta, tako da se slobodno može reći da smo u Narodnom imali solidan progon, na reviji generalnu probu, a na “Fedri” premijeru. U skladu sa tim očekujem da sve naredne reprize u Banjaluci i na festivalima budu na nivou iz Bugojna. To banjalučka publika svakako zaslužuje – rekao je Pejaković.

U ovom komadu, pored nagrađenog Zorana Jelića, igraju Minja Glišić, Aleksandar Ćurlić, Miljana Orašanin, Slobodan Bobar i Aleksandar Ševo.

– U Studentskom pozorištu sam tri godine, od kada aktivno glumim u predstavama. Osvajali smo razne nagrade, međutim, ja lično nikad nisam osvojio nagradu za glumu, pogotovo ne na tako značajnom festivalu. Takva vrsta priznanja sa tako značajnog festivala može samo da me učini ponosnijim na Banjalučko studentsko pozorište i našu Banjaluku – rekao je Jelić.

Direktor ovog festivala Vahid Duraković istakao je da je  najzanimljivija kod Banjalučkog studentskog pozorišta autentična teatarska poetika, koja se prije svega iskazuje kroz postavku angažovanih komada koji su zaista osvježenje na posljednje četiri “Fedre”.

– Njihova hrabrost je zapravo alternativa klasičnoj formi koja se njeguje u institucionalnim pozorištima i to je njihova najveća vrijednost u ovom trenutku – smatra Duraković.

Pohvale za Pejakovića

– Glavna udarna snaga Banjalučkog studentskog pozorišta jeste reditelj Aleksandar Pejaković. Teatarski obrazovan, maštovit i snažne intelektualne osnove, on prihvata ulogu korifeja ovog teatra, traga za problemima koji se direktno dotiču studentskog pozorišta, stavljajući na scenu svoje probleme, prevodeći je u metaforu “Prljavog veša” koja jasno sugeriše otvaranje društvenih pitanja kojih se dotiče – naglasio je selektor festivala Vojislav Vujanović.

Priznanje “Jazavcu”

Nagradu za najbolju kostimografiju dobila je Nevena Milašinović za predstavu “Magareće godine” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke.

– Čistom i preciznom estetikom autorka je doprinijela prikladnom oblikovanju Ćopićeve naracije – navodi se u saopštenju žirija.

 

(Glas Srpske)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.