TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tri Kineza hopitalizovana zbog sumnje na virus korona u Sarajevu(VIDEO)

Tri Kineza hopitalizovana zbog sumnje na virus korona u Sarajevu(VIDEO)

Tri državljana Kine smještena su na jednoj od klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a testovi na eventualnu zaraženost koronavirusom trebali bi biti poznati do kraja dana. Potvrdila je to generalna direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji.

“Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primjetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Nije istina da su sa visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan simptome gripe. Testirali smo ih, od jučer nas bombarduju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike”, kazala je Izetbegović.

Kako je navela, brine ih grupa djece iz OŠ “Grbavica 2” koja su došla sa ekskurzije iz Milana.

“Ne znamo čemu su bila izložena i gdje su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno je da su djeca upućena na ekskurziju, mi na KCUS-u smo odgodili sva putovanja jer ne želimo da se naši uposlenici kreću u grupama ljudi gdje se može prenijeti virus. Obustavljamo i godišnje odmore, jer situacija dobija dimenzije vanrednog stanja. Sve priče i gluposti koji kruže da ne postoji izolatorij. Izolatorij nije obaveza KCUS-a, nego Zavoda i kantonalnog ministarstva”, dodala je Izetbegović.

Prvi slučaj ovog virusa danas je potvrđen u Zagrebu. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da su rezultati testiranja hrvatskog državljana pozitivnog na koronavirusa stigli u 11.50 sati te da on pokazuje blaže znakove bolesti.

Mladić je od 19. do 21. februara boravio u Milanu, rekao je Beroš nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima.

Baljić: Koronavirus će neminovno doći u BiH, ali KCUS je spreman

“Već 20-ak dana smo u fazi pripreme za ovaj dan koji se desio danas nenajavljeno. Od sinoć se počelo ‘zakuhavati’ unutar Kriznog štaba gdje su javili da su tri pacijenta Kineza koji su došli iz regije koja nije pogođena koronavirusom, pod epidemiološkim nadzorom. Oni su sinoć dobili temperaturu i od sinoć im se redovno mjeri. Jutros su transportovani na KCUS da bi se utvrdilo da li su zaraženi. Nakon pregleda smo se reorganizovali, s infektivne klinike je otišao tim, uzeti su nalazi i urađena epidemiološka anketa. Trenutno se čini da nisu zaraženi, nema potrebe za panikom”, kazao je Baljić.

Istakao je kako medicinsko osoblje koje je bilo u timu na pregledu ovih pacijenata nije ugroženo jer su imali potrebnu zaštitnu opremu i ispoštovali su procedure.

Dodao je kako za koronavirus trenutno nema tačne terapije i da su eksperimentalnoj fazi lijekovi koji eventualno djeluju, te da su oni već kontaktirali svoju apoteku kako bi ih pokušali nabaviti.

“Više nije pitanje hoće li koronavirus doći ili ne u BiH jer hoće, ali spremni smo za to. Ključno je spriječiti unos infekcije u BiH”, rekao je.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da za sada imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme koja je jednokratna, ali će im trebati mnogo više ukoliko se potvrde slučajevi zaraze. Istaknuto je kako su dobili i dovoljnu količinu testova, ali da će dobiti još dodatnih 500 testova za koronavirus. S druge strane, kazali su kako nemaju dovoljan broj respiratora za pacijente s teškim plućnim oboljenjima i da su im neophodni.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović naglasila je kako njima nije bitno ko je nadležan i koje su procedure, ali da u slučaju da se potvrde slučajevi koronavirusa u BiH svi moraju brzo reagovati kako bi medicinsko osoblje imalo potrebnu opremu za rad s tim pacijentima i zaštitu.

https://youtu.be/Fv9OAh9CLRE

 

Klix http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.