Trebinje- Berba kuka i šparoga (VIDEO)

May 4, 2017, 4:16 pm

Hercegovina je poznata po ljekovitom bilju koga u ovim krajevima ima u izobilju. Isto tako, malo ko od Hercegovaca nije čuo za kuke. Riječ je o samonikloj jestivoj biljci koja uspijeva u ovim krajevima I priprema se najčešće kao salata. Priču o ovoj biljci donosimo u narednom prilogu.

S nastupanjem proljeća počela je i sezona berbe kuka. Riječ je o biljci koja naročito uspijeva u ovim krajevima. Ime je  dobila po svom  kukastom izgledu. Najčešće se nalaze u krajevima livada u drači, kaže Mara Barzut.

Skoro svi Hercegovci su probali ili makar čuli za kuke. Na Trebinjskoj pijaci za jedan buket ove biljke neophodno je izdvojiti oko 2 KM I trgovci kažu da je velika potražnja, kako hercegovaca, tako I ljudi sa strane. Kuke mogu da se pripremaju na više načina, ali I da se jedu svježe, istakla je Mara.

Zajedno s kukama beru se i šparoge, ali I takozvana žućanica. Potražnja kupaca I za ovu biljku je velika. Naišli smo na kupce iz Dubrovnika, koji redovno na trebinjskoj pijaci kupuju šparoge I žućanicu.

Smatra se da sve ove biljke imaju ljekovita dejstva I kako nam rekoše prodavači na trebinjskoj pijaci skoro svaka biljka na ovim prostorima je jestiva I pomaže u liječenju nekih bolesti. Otežavajuća okolnost u berbi je kako kažu što sve one uspijevaju u kršu I drači pa samim tim postoji opasnost od zmija.

Herceg TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *