Tomaš: Zbog loših odluka prethodne vlasti prinuđeni smo na kredit

I prije nego je došla pred odbornike prnjavorskog parlamenta, Odluko o kreditnom zaduženju opštine Prnjavor od 7 miliona KM izavala je oprečne stavove. Načelnik opštine Darko Tomaš objasnio je razloge novog zaduženja i pravce u kojima će sredstva ukoliko se kredit ralizuje biti utrošena.

Tomaš: Zbog loših odluka prethodne vlasti prinuđeni smo na kredit

Na naplatu , i to u pravom smislu riječi, dolaze odluke  bivše lokalne vlasti da na dvije godine zamrznu vraćanje kredita od 4 i 5 miliona maraka. Prema dostupnim podacima opština bi na otplatu kredita već od sledeće godine trebala izdvajati dupli iznos odnosno nešto više od 2 miliona KM. Za ovo zamrzavanje  iz  opštinske kase plaćeno je oko 300 000 KM.  Odluka o kreditnom zaduženju od 7 miliona KM koja će se naći na sjednici SO Prnjavor već u petak je iznuđena kaže načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

– Namjera je da četiri ili čak pet kredita koji su podignuti u ranijem periodu , po nepovljnijim uslovima i većim kamatnim stopama zatvorimo . Jedan od razloga jeste bila neracionalana odluka prethodne vlasti koji su kompletne otplate prebacili u 2018. I 2019. godinu, a drugi razlog jesu tržišni  trenutni uslovi koji dozvoljavaju da se kredit može plaćati i po značajno nižim kamatnim stopama nego ranije, rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Da bi opština Prnjavor uopšte počela razgovore o novom kreditu , neophodno je da lokalni parlametu usvoji Odluku o kreditnom zaduženju.

– Nakon što skupština donese ovu odluku, neophodno je u sledeći budžet ugraditi takvu odluku i planirati sredstva i nakon toga provesti  Zakonom propisanu procedure Javnih nabavki  i izvršiti izbor banke koja može da ovo finasira po značajno nižoj cijeni nego do sada, kaže Tomaš.

Pored zatvaranja nekoliko kredita dio sredstava biće uložen u kapitalne investicije.

– Neophodno će biti za onaj iznos drugog kredita od 1,4 miliona KM da se donese plan kapitalnih investicija na sjendici SO. Ništa neće biti urađeno mimo zakona, kategoričan je Tomaš.

Osvrćući se na kritike od strane sds Tomaš podsjetio da je upravo ta stranka prije nekih godinu i po tražila kredite na 3 miliona pa zatim na 500 hiljada maraka i da je krajnje licemjerno da se sada protive.

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.