“Tijana danas mijenja zakon”: Igor Jurić prelistavao slike iz života prije tragedije i ispričao dirljivu priču

December 1, 2019, 3:17 pm

Trinaest dugih dana promijenilo je život porodice Igora Jurića iz korijena. Čitava Srbija se molila da se njegova kćerka Tijana vrati kući živa. Uzalud, tome je na put stao Dragan Đurić, mesar iz Surčina, čiju će svirepost Srbija dugo da pamti. Tijanin otac nije želio da sve ostane na sjećanju, pa je stupio u borbu kako bi sve ubice djece doživotno bili sklonjene iza rešetaka. Izašao je kao pobjednik.

Od danas kazna za ubice djece biće doživotni zatvor, na inicijativu Fondacije “Tijane Jurić”, a tim povodom kao idejni tvorac i borac za ovaj zakon, Igor Jurić, gostovao je na TV Prva prelistavajući fotografije iz prošlih vremena i govorio o tome da bol ne prestaje sa godinama, već da je vremenom sve teže, kao i po čemu će svi pamtiti svoju kćerku.

Sa očima punim suza, gledajući fotografije na kojima je Tijana, Jurić je pričao koliko je njegova kćerka voljela da pjeva, šta je pjevala, kakav je imala temperament…

– A ovo, ovo je naše zadnje zajedničko ljetovanje, u Makarskoj, godinu dana prije ubistva. Ona je kasnije bila u Buljaricama sa drugarima iz škole. Kada se vratila sa ljetovanja, ubijena je – započeo je Igor, a onda mu je glas zadrhtao.

– Najteže mi je to što je mnogo pjevala. To su ti nezaboravni trenuci. Po cijeli dan je išla po kući i pjevala. Mi smo stvarno u kući ludili od nje. To je bilo “užasno” u smislu da nije prestajala da pjeva. To je bila njena zaista ogromna ljubav – ispričao je Jurić.

Jurić je istakao da je njegova supruga ta koja je imala presudnu ulogu u odrastanju Tijane i njene sestre.

– Tijana je jako voljela našu tradicionalnu srpsku pjesmu. Upisala je Srednju muzičku školu, odsijek etnomuzikologija. Mirjana je bila ta koja je Tijanu pratila do muzičke škole, nosila violončelo do zadnjeg dana. Ja sam bio taj koji je radio i zarađivao novac, a Mirjana je jako vodila računa o Tijani i Saški – kazao je Jurić.

On se prisjetio i Tijanine omiljene pjesme, te istakao da mu svaki put bude neizmjerno teško kada je čuje na radiju.

– Bile su dvije pjesme koje je najviše voljela, to su “Tražim” od Tijane Bogićević i stihovi te pjesme su uklesani na spomen ploči u Subotici. Druga njena omiljena pjesma je “Lutka” grupe S.A.R.S. Bez obzira na to što jako volim tu pjesmu, svaki put kada je čujem ja prebacim, mnogo mi je teško kada je čujem – drhtavim glasom rekao je ovaj hrabri otac.

Foto: O. Bunić/RAS Srbija

“Ona je bila uvijek ta koja nas je smirivala”

Kako je ispričao, Tijaninu stariju sestru Sašku je sve zapravo stiglo godinu dana nakon zločina, pa napomenuo i da im Tijana mnogo nedostaje između ostalog jer je upravo ona uvijek bila ta koja ih je smirivala.

– Tih prvih godinu dana čini mi se da je ona najmanje bila svjesna, neki njeni postupci su nama bili čudni, a kasnije smo shvatili da je ona bila u šoku. Saška je danas jedna kraljica. Kada Saška, recimo, napravi neku glupost, kada nešto u školu zabrlja, onda je Tijana govorila: “Ne možeš Saška tako, hajde smiri se”. To joj sada mnogo nedostaje. Znate, Mirjana i Tijana su istog temperamenta, tu su da stišavaju vatru, a Saška i ja smo stalno u nekoj žurbi, trci, dosta temperamentniji. Tijana nam mnogo nedostaje, jer kada mi je bilo teško i kada smo bili u velikim problemima, ona je bila uvijek ta koja nas je smirivala – prisjetio se on.

“Svakim danom sve je teže…”

Ljudi nakon ogromnih tragedija obično misle vremenom će biti lakše. Kako i sam Igor kaže, mislio je da će vrijeme neke rane malo bolje izvidati, da će one možda postati ožiljci, ali ipak nisu. I dalje peku i bole istom jačinom.

– Kada sam izgubio Tijanu sretao sam jednog čovjeka na groblju, koji je ostao bez sina. Jednom prilikom rekao mi je: “Igore, biće ti mnogo teže”. Nisam tada povjerovao u to. Mislio sam da možeš da se navikneš da živiš sa tim, ali ne – iskreno kaže Tijanin otac.

– Najteže mi je kad idem po srednjim i osnovnim školama, razgovaram sa tom djecom i tada vidim Tijanu kako je mogla da bude na njihovom mjestu. Mogla je da ima ambicije, kao i sva druga djeca, snove… Sve je to njoj uskraćeno. Svakog dana mi je sve teže – dodao je Jurić.

– Imam veliku sreću što vjerujem u Boga jer vjerujem da ćemo se jednog dana sresti. Danas sve što radim, radim da uradim nešto dobro kako bi dobio priliku da budem što bliže Tijani. To je jako teško, Tijana je bezgrešno dijete – s knedlom u grlu kaže on.

“Tijana danas mijenja zakon”

Igor je istako da je na najgori mogući način, gubitkom kćerke, dobio priliku da mijenja zakon u Srbiji, ali da će ona zauvijek biti zapamćena jer se sve ovo dešava zahvaljujući njoj.

– Tijana danas, ne Igor, otvara vrata svim političarima u državi. Danas Tijana mijenja zakon, ona je ta čiji će se glas čuti kroz ono što ja pričam. To je, zapravo, ta snaga, koju sam dobio. I zaista sam zahvalan Tijani i Bogu, što sam dobio snagu da mogu neke stvari da mijenjam. To nikada ne bih dobio da nije Tijane – jasan je on, dadavši da je Tijanin zakon, brza potraga za nestalom djecom, upravo ono što je kočilo sistem da se ona ne pronađe.

Foto: Privatna arhiva

“Danas sve pare Belgije da imam ništa mi ne znače zato što sam izgubio nju”

Duboko zagledan u fotografiju na ekranu na kojoj su u belgijskom vozu sjedeli on i Tijana, smogao je snage da uputi jasnu poruku svim roditeljima.

– Mi odrasli smo stavili prioritete na pogrešna mjesta. Danas smatramo da je veliki problem kada nemate pare, niste platili račune… Kada ti nestane dijete, kada trinaest dana tražiš dijete, onda shvatiš šta je zapravo veliki problem – apostrofirao je Igor i nastavio.

– Otišao sam u Belgiju zato što sam smatrao da nam treba više novca, da treba da vozimo bolji automobil, da Saška i Tijana idu u bolje škole. Kada se sve to desilo, shvatio sam da sam to želio ja. Danas sve pare Belgije da imam ništa mi ne znače, zato što sam izgubio nju. Kada stavimo prioritete na našu djecu, onda će i ona biti bezbjednija, kada više razgovaramo sa njima i više im se posvetimo. I to je poruka – djeca su prioritet, posvetimo im se.

Sjećanje na Tijanu neće izblijedeti, a njen otac završio je razgovor uz napomenu šta sebi nikada neće oprostiti.

– Jedina stvar zbog koje se kajem je što tih pet godina, koliko sam radio u Belgiji nisam živio sa Tijanom. Kada budem umirao, sjetiću se toga i to sebi nikada neću moći da oprostim – zaključio je Jurić.

(Srpskainfo – Foto: RAS Srbija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *