Teslić: Vitez časnog krsta Benjamin Mauzer (VIDEO)

January 19, 2020, 3:34 pm

U Tesliću na rijeci Velikoj Usori danas je održano tradicionalno bogojavljensko plivanje. Ovogodišnjim vitezom časnog krsta proglašen je Teslićanin Benjamin Mauzer.

Ovogodišnja manifestacija bogojavljensko plivanje za časni krst na rijeci Velikoj Usori okupila je 31 učesnika. Njih 28 je iz Teslića, dok su dvojica plivača iz Šamca, a jedan iz Modriče. Najspretniji odnosno najbrži među njima bio je Teslićanin Benjamin Mauzer kojem je ovo treća godina kako učestvuje u tradicionalnom događaju. Kao vitez časnog krsta svoj uspjeh posvećuje srpskom narodu na Kosmetu i u Crnoj Gori.

Osim što je proglašen vitezom časnog krsta dodjeljivanjem viteške povelje Mauzeru je uručen i krst kojeg će čuvati u svom vlasništvu do sljedećeg Bogojavljenja. Čestitke za nesvakidašnji podvig Mauzeru su pristigle sa svih strana, a među prvim mu je čistitao načelnik opštine Milan Miličević.

Ovogodišnje osmo po redu bogojavljensko plivanje, inače manifestacija koja je u Tesliću postojala do početka drugog svjetskog rata, organizovana je kao i proteklih godina u saradnji teslićkih crkvenih opština, Svetosavsko-omladinske zajednice, Srpskog sokolskog društva Sveti Petar Cetinjski, opštinske uprave i opštinske Turističke organizacije.

I ove godine kao i svih prethodnih bogojavljensko plivanje propraćeno je prisustvom velikog broja posjetilaca. Samom događaju prethodila je sveta liturgija i svečana litija od Hrama ”Presvete Trojice” do kupališta Radolinka gdje je i organizovano plivanje, kao i osveštanje vodenih tokova.

TV K3 http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *