TV K3

android aplikacija

instaliraj

Teslić: Savez sindikata RS traži tematsku sjednicu o položaju radnika (VIDEO)

Teslić: Savez sindikata RS traži tematsku sjednicu o položaju radnika (VIDEO)

”Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj”, naziv je dokumenta kojeg je Predsjedništvo Saveza sindikata Srpske danas predstavilo u Tesliću. Dokument je usmjeren prema Vladi sa namjerom da se zakaže tematska sjednica.

Savez sindikata Republike Srpske sutra će dostaviti Vladi dokument pod radnim naslovom  ”Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj”. Dokument se sastoji od istraživačkog dijela o platama i uslovima rada, drugi dio je naučni sa mjerama koje je neophdono preduzeti kako bi se zaustavio odlazak radne snage, dok se treći dio dokumenta odnosi na set konkretnih zaključaka. U Savezu sindikata očekuju da će Vlada na osnovu ovog dokumenta zakazati tematsku sjednicu na temu radnika, plata i radničkih prava sa ciljem da se donese trogodišnji dokument kojim će se projektovati rast plata najmanje 10 odsto za svaku godinu.

Na završnoj sjednici velike kampanje Saveza sindikata održanoj u Tesliću zaključeno je i to da će sindikat kao socijalni partner Vladi dostaviti prijedlog globalnih mjera za program ekonomskih reformi za period od 2020. do 2022. godine koje su podijeljene u tri grupe i to zakonodavne i strateške aktivnosti, te socijalni dijalog.

Sindikalci insistiraju na donošenju zakona za poboljšanje materijalnog i ekonomskog položaja radnika prvenstveno kroz izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Zakona o inspekcijama, te donošenju Strategije o bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu i Programa o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su ostali bez posla usljed privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća.

U oblasti socijalnog dijaloga žele zaključivanje kolektivnih ugovora na osnovu kojih bi Inspektorat i Poreska uprava mogli da kontrolišu obračun i visinu plate.

Osim globalnih mjera Savez sindikata je pripremio i sektorske mjere za specifične kategorije po granskim sindikatima koje će takođe dostaviti Vladi.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.