Teslić: Savez sindikata RS traži tematsku sjednicu o položaju radnika (VIDEO)

September 11, 2019, 7:16 pm

”Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj”, naziv je dokumenta kojeg je Predsjedništvo Saveza sindikata Srpske danas predstavilo u Tesliću. Dokument je usmjeren prema Vladi sa namjerom da se zakaže tematska sjednica.

Savez sindikata Republike Srpske sutra će dostaviti Vladi dokument pod radnim naslovom  ”Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj”. Dokument se sastoji od istraživačkog dijela o platama i uslovima rada, drugi dio je naučni sa mjerama koje je neophdono preduzeti kako bi se zaustavio odlazak radne snage, dok se treći dio dokumenta odnosi na set konkretnih zaključaka. U Savezu sindikata očekuju da će Vlada na osnovu ovog dokumenta zakazati tematsku sjednicu na temu radnika, plata i radničkih prava sa ciljem da se donese trogodišnji dokument kojim će se projektovati rast plata najmanje 10 odsto za svaku godinu.

Na završnoj sjednici velike kampanje Saveza sindikata održanoj u Tesliću zaključeno je i to da će sindikat kao socijalni partner Vladi dostaviti prijedlog globalnih mjera za program ekonomskih reformi za period od 2020. do 2022. godine koje su podijeljene u tri grupe i to zakonodavne i strateške aktivnosti, te socijalni dijalog.

Sindikalci insistiraju na donošenju zakona za poboljšanje materijalnog i ekonomskog položaja radnika prvenstveno kroz izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Zakona o inspekcijama, te donošenju Strategije o bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu i Programa o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su ostali bez posla usljed privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća.

U oblasti socijalnog dijaloga žele zaključivanje kolektivnih ugovora na osnovu kojih bi Inspektorat i Poreska uprava mogli da kontrolišu obračun i visinu plate.

Osim globalnih mjera Savez sindikata je pripremio i sektorske mjere za specifične kategorije po granskim sindikatima koje će takođe dostaviti Vladi.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *