TV K3

android aplikacija

instaliraj

Teslić: Obilježen Dan osoba sa Daunovim sindromom (VIDEO)

Teslić: Obilježen Dan osoba sa Daunovim sindromom (VIDEO)

U susret obilježavanju 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, danas je u prostorijama teslićkog Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama ”Dobro srce” upriličeno druženje i kreativna radionica za članove ovog udruženja.

Svaki put od njegovog osnivanja u teslićkom Udruženju za pomoć djeci sa posebnim potrebama ”Dobro srce” obilježava se Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Ove godine to je urađeno nešto ranije i to kroz druženje djece, roditelja i stručnog tima koji radi sa djecom. Posebno do izražaja je došla kreativna radionica koja je obilovala šarenilom čarapa i suncokreta, kao simbola podrške ovim osobama. I ovaj put djecu je tortom obradovala Gordana Čović, ali i drugi prijatelji koji su im obezbjedili paketiće.

Roditelji djece ističu da im ovo druženje puno znači i da su im događaji ovakvkog tipa potrebni jednako koliko i njihovoj djeci. Stoga ispoljavaju zahvalnost svima koji doprinose i pomažu rad ove organizacije.

Na području opštine Teslić registrovano je 19 osoba sa stanjem Daunovog sindroma. Radi se o genetskom poremećaju koji nastaje u trenutku začeća, a za posljedicu ima različite psihofizičke poteškoće u samom razvoju djeteta.

U teslićkom Udruženju za pomoć djeci sa posebnim potrebama smatraju, a ujedno i poručuju društvenoj zajednici da se većim razumijevanjem, podrškom roditeljima i poboljšanjem društvenog statusa može unaprijediti kvalitet života osoba sa Daunovim sindromom, bez obzira koliko teško izgledao.

(TV K3)

Komentarišite

Your email address will not be published.