TV K3

android aplikacija

instaliraj

Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije

Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije

Vježbanje tri puta nedjeljno umanjuje šanse za pojavu depresije za oko 16%, tvrde naučnici. Svako dodatno vježbanje tokom nedjelje rezultira manjom šansom, za čak šest odsto, navodi se na sajtu body.

Britanski naučnici koji su radili na ovim istraživanjima tvrde da odnos između depresije i vježbanja upućuje na način da se istovremeno može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje. Pod pretpostavkom da je ljubavna veza posljedica takvog stanja, fizička aktivnost u slobodno vrijeme ima efekat zaštite od depresije, ističu naučnici.

Depresija je jedan od najčešćih mentalnih bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija je smatra vodećim neprijateljem lošeg stanja ljudi u svijetu. Liječenje nje obično uključuje lijekove, psihoterapiju ili njihovu kombinaciju.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 11.135 osoba, opažena je povezanost depresije i fizičke aktivnosti. Sa ciljem da se procijeni depresija, ispitanici su popunjavali određene upitnike koji su mjerili stepen psihičkog narušavanja u uzrasti 23, 33, 42 i 50 godina života. Rezultati su pokazali da osobe koje imaju značajnu fizičku aktivnost imaju i manje simptome ove bolesti.

Foto: Shutterstock

Mens Health

Komentarišite

Your email address will not be published.