Tepavčević: Srpski narod ponosan na hrabrost i humanost predaka

September 18, 2021, 11:05 am

Izaslanik predsjednika Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da se srpski narod danas sa ponosom sjeća hrabrosti, solidarnosti i humanosti predaka koji su spasavali savezničke pilote u akciji “Halijard” prije 77 godina.

“Srpski narod pokazao je hrabrost i dobrotu, a sve kako bi očuvao ponos svoga roda i pomogao saveznicima”, rekla je ona u dobojskom selu Boljanić na obilježavanju 77 godina od akcije “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Tepavčevićeva je naglasila da su obični ljudi pomagali u spasavanju pilota.

“To je bio podvig srpskog naroda i s ponosom možemo reći da nosimo njegove gene”, istakla je Tepavčevićeva koja je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ona smatra da je potrebno razvijati saradnju Srba i američkog naroda.

“Zadatak nam mora biti da njegujemo i razvijamo naše odnose i idemo u zajedničku budućnost. Moramo poštovati djela naših predaka. Pred Srbijom je put napretka”, kaže Tepavčevićeva.

U selu Boljanić, kod Doboja, danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *