TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tegeltija: Rebalans budžeta neće uticati na plate

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija očekuje da će do 15. jula biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske na kojoj će Vlada predstaviti rebalans budžeta za ovu godinu i prateće zakone.

Tegeltija: Rebalans budžeta neće uticati na plate

Tegeltija je rekao da Vlada Srpske još nije usaglasila sve elemente rebalansa, ali da trenutno ima njegove konture.

“O ukupnom iznosu rebalansa budžeta teško je govoriti, ali nam je trenutno najvažnije kako će se kretati pozicije na prihodovnoj i rashodnovnoj strani”, rekao je Tegeltija sinoć za ATV.

On je istakao da će elementarne nepogode uticati na kretanje privrednih aktivnosti i da je sasvim sigurno da će doći do pada budžetskih prihoda, prije svega poreza.

“Imaćemo potrebu za dodatnim finansiranjem nekih projekata za koje smo rekli da u rebalansu budžeta, bez obzira na ove posljedice nepogoda, nećemo dirati”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da Vlada Srpske rebalansom neće uticati na plate budžetskih korisnika, jer bi smanjenje potrošnje dovelo u tešku situaciju i ovako ograničenu potražnju.

Kada je riječ o rashodima, Tegeltija ističe da će biti planirana dodatna sredstva za Fond solidarnosti Republike Srpske.

“Vlada kao poslodavac ima nešto više od četiri miliona KM obaveza po osnovu doprinosa solidarnosti, toliko će otprilike biti iznos i od zaposlenih u javnom sektoru, a planiraćemo i poziciju od 20 miliona KM za Fond solidarnosti da bi mu obezbijedili da bolje funkcioniše”, rekao je Tegeltija.

Govoreći o uštedama koje se planiraju u rebalansu, Tegeltija je naveo da će one biti ostvarene, prije svega, na materijalnim troškovima, putovanjima, smještaju.

“U prilog nam ide i kurs pojedinih valuta, tako da ćemo na poziciji servisa spoljnog duga imati značajne uštede”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da neće biti odricanja na investicijama, jer se mora dati šansa za privredni razvoj, te da se neće štedjeti ni u izgradnji studentskih domova u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, niti u drugim projetima, kao što je stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Tegeltija je rekao da će narednih dana početi podjela vaučera u iznosu od 5.000 KM poplavljenim domaćinstvima, dodajući da će građani morati da plate PDV na bilo koju robu koju kupe.

“Roba ne može biti plaćena bez PDV-a, jer ona ima svoju cijenu uvećanu za iznos PDV-a. Tako da građani, bilo da im date 5.000 KM u gotovini ili putem kartice, moraju da plate PDV na robu”, rekao je Tegeltija i dodao da su spekulacije u vezi sa tim van nekih ekonomskih logika.

On je naglasio da nema problema oko isplata vaučera, već poteškoća pri formiranju spiska u ugroženim područjima, koje su veće nego što su predstavnici Vlade, načelnici i gradonačelnici mogli da procijene.

Komentarišite

Your email address will not be published.