Tegeltija i Brnabić na samitu EBRD u Londonu o saradnji BiH i Srbije (VIDEO)

February 24, 2020, 8:23 pm

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je Investicioni samit za zemlje Zapadnog Balkana, koji se održava četvrti put, odlična prilika da se razgovara na najvišem nivou o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u regionu, kao i o ekonomskom stanju i mogućnostima jačanja prvenstveno ekonomske saradnje, kroz povećanje obima i olakšavanje protoka roba, usluga, ljudi i kapitala u regiji.

“U tom smislu, učesnike Samita upoznao sam o planu i načinu rada novog saziva Savjeta ministara, te da će fokus rada u narednom periodu biti na jačanju ekonomije u saradnji i koordinaciji sa Republikom Srpskom i Federaciojm BiH, stvaranju novih radnih mjesta, privlačenje investicija i povećanje životnog standarda građana”, istakao je Tegeltija.

On je naveo da je u pogledu infrastrukture naglasio da je za BiH prioritet završetak Koridora “Pet ce”, auto-puta Beograd-Sarajevo, mostova u Gradišci i Bratuncu, te izgradnja hidroenergetskih potencijala na rijeci Drini.

“Pored toga, učesnike Samita sam upoznao i o trenutnom statusu procesa pristupanja BiH ka Evropskoj uniji, te da je svima u BiH jasno da nam predstoji ozbiljan i mukotrpan posao i da je za njegovu implementaciju potreban visok stepen konsenzusa i međusobnog uvžavanja, uz poštovanje Ustavom definisanih nadležnosti svih nivoa u BiH”, pojasnio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je ocijenio da su ovakvi događaji veoma korisni zamljama regiona, u smislu pružanja prilika za jačanje ekonomija, prenosa iskustava, znanja i tehnologija, a sve kako bi se olakšao i ubrzao proces pristupanja Evropskoj uniji i ojačala ekonomska saradnja i povećao nivo investicija.

Govoreći o sastanku sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić, Tegeltija je rekao da je ovo njegov prvi zvanični sastanak sa nekim od zvaničnika.

“Ovim putem želim da saopštim da me je predsjednica Vlade Republike Srbije pozvala da i moja prva zvanična posjeta kao predsjedavajućeg Savjeta ministara bude realizovana u Srbiji”, naglasio je Tegeltija.

On je u izjavi za Srnu rekao da je na sastanku bilo riječi i o saradnji Srbije i BiH, koja je na visokom nivou, kao i mogućnostima za njeno jačanje i poboljšanje, i naglasio da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde evra što je najviši nivo do sada.

“Kada je riječ o konkretnim pitanjima, razgovarali smo o završetku mosta u Bratuncu za koji je Savjet ministara donio odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku implementacije projekta auto-puta Beograd-Sarajevo, te o nastavku aktivnosti na implementaciji ranije dogovorenih projekata sa Republikom Srpskom, a radi se o projektima izgradnje hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci”, pojasnio je Tegeltija.

On je naglasio da je na sasatanku sa Brnabićevom razgovarano i o inicijativi “Mali Šengen” za koju je Republika Srpska već dala saglasnost, te je potrebno da se stav o ovoj inicijative usaglasi na nivou BiH.

“Pored toga, iskoristio sam priliku da zahvalim predsjednici Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana”, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Na Investicionom samitu za zemlje Zapadnog Balkana u Londonu prisustvuju i premijeri Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Hrvatske kao zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, te predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i potencijalnih investitora.

Izvor: Srna http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *