TV K3

android aplikacija

instaliraj

Teatar fest “Petar Kočić” počinje 17. maja

Teatar fest "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biće otvoren 17. maja predstavom "Otac i sin" reditelja Nikole Pejakovića.

Teatar fest “Petar Kočić” počinje 17. maja

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković napomenuo je da je originalni naziv teksta “Dječija posla”, čiji je autor Nebojša Romčević.

“Glavnu ulogu u ovoj predstavi ima velikan filmske i pozorišne umjetnosti Petar Božović, pored kojeg će nastupiti domaći glumci kao što su Nikolina Jelisavac, Sandra Ljubojević, Anja Ilić i Ljubiša Savanović”, rekao je Stojković.

U takmičarskom dijelu, publika će imati priliku da vidi sedam predstava iz pozorišnih kuća iz Sarajeva, Prištine, Kikinde, Zagreba, Beograda i Novog Sada, te jednu predstavu u koprodukciji pozorišta iz Sombora i Kruševca.

Selektor Teatar festa “Petar Kočić” Ljubiša Savanović istakao je da mu je pri izboru predstava koje će se igrati na Festivalu cilj bio da učestvuju predstave koje su nastale po tekstu domaćih autora.

“U tom pogledu, tekstovi domaćih autora su nepravedno skrajnuti. Naša publika je zaslužila da vidi najbolje domaće dramske tekstove”, istakao je Savanović.

Publika će na ovogodišnjem Teatar festu u Banjaluci moći vidjeti predstave “Divlje meso”, “Hotel Kosovo”, “Dr Nušić”, “Kauboji”, “Jazavac u Kerempuhu”, “Čudo u Šarganu” i “Potpuno skraćena istorija”.

Za selekciju ovogodišnjeg festivala prijavljeno je 45 predstava, i to 31 po tekstovima domaćih autora i 14 po tekstovima stranih autora. Od 45 prijavljenih predstava, 37 je imalo kompletne prijave.

Savanović je naglasio da neke predstave zbog tehničkih uslova nije moguće izvesti na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Srpske i zbog toga nisu mogle biti uzete u obzir za selekciju.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći pozorišni događaj u Republici Srpskoj, a jedan od većih u BiH, zbog čega se nada da će nastaviti da njeguje domaći dramski tekst.

Sponzor Teatar festa i ove godine je kompanija “M:tel”, koja će biti domaćin predstave “Čudo u Šarganu” Narodnog pozorišta iz Beograda.

“Nastavkom saradnje sa Narodnim pozorištem Srpske, prijateljstvo između kompanije `M:tel` i te ustanove još više će se učvrstiti, te rezultovati mnoštvom lijepih trenutaka za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti”, rekla je portparol kompanije “M:tel” Milica Stojaković.

Ovogodišnji festival biće zatvoren 25. maja dodjelom priznanja i nagrada, te prikazivanjem predstave “Džez pezi kabare”, koja na zanimljiv način spaja poeziju i džez.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.