TV K3

android aplikacija

instaliraj

Tajni snimak SZO otkrio kako je Kina zataškavala koronu; Kina negira optužbe

Tajni snimak SZO otkrio kako je Kina zataškavala koronu; Kina negira optužbe

Snimci sa internih sastanaka u SZO pokazali su da je ta organizacija jedva dobila od Kine preko potrebne informacije na početku pandemije virusa korona, što je u suprotnosti sa prvobitnim pohvalama koje je SZO uputio Pekingu.

Snimci sa tog sastanka u koje je agencija AP imala uvid, prikazuju zvaničnike kako se 6. januara žale da Peking ne dijeli sa ostatkom svijeta podatke potrebne da bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planete.

Kina je tek 20. januara priznala da je virus korona zarazan, a 30. januara SZO je proglasio globalnu opasnost.

“Radimo sa vrlo malo informacija. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan”, rekla je Marija Van Kerhove, epidemiolog i tehnički voditelj SZO tokom pandemije Kovida-19.

Šef SZO u Kini Gauden Galea kaže na jednom od snimaka da od Kine dobijaju informacije 15 minuta prije nego što se one objave na CHTV-u.

Kako se navodi, ovaj izvještaj stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na virus korona i početak je nezavisne istrage o porijeklu virusa koji je dosada zarazio više od šest miliona i ubio više od 375.000 ljudi širom svijeta.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan negirao je navode američke agencije AP da je Kina sa znatnim odlaganjem obavještavala Svjetsku zdravstvenu organizaciju o virusu Kovid-19.

Kako je rekao, izvještaj AP je netačan, prenosi Rojters.

Agencija AP preijnela je da su snimci sa internih sastanaka SZO pokazali da je ta organizacija jedva dobila od Kine preko potrebne informacije na početku pandemije virusa korona.

(Tanjug – Foto: Tanjug/AP arhiva)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.