Tajna goblena Gospe od Škrpjela: Vlasima kose je 25 godina vezla čekajući voljenog

Vlasima sopstvene kose je 25 godina Jacinita Kunić vezla goblen, čekajući svog muža pomorca. Goblen se danas nalazi u crkvi Gospe od Škrpjela u Crnoj Gori, svedočeći o strpljenju, čežnji i posvećenosti.

Tajna goblena Gospe od Škrpjela: Vlasima kose je 25 godina vezla čekajući voljenog

Prema nekim legendama, ova Peraštanka je toliko radila na goblenu, da je na kraju oslepela. Nije poznato ni da li se njen suprug vratio s puta, posle tih 25 godina. Ono što o goblenu zna, ispričao je don Srećko Majić za “Vijesti”.

Goblen Jacinite Kunić
Goblen Jacinite Kunić Foto: Boris Trivan / Noizz.rs

– Radila ga je iglom, koristeći sedam različitih materijala. Podloga je jedna specijalna vrsta japanske svile, koju je ukrašavala zlatnim i srebrnim nitima, te raznobojnom kineskom svilom. Od platna je koristila damast koji je tada bio veoma cenjen, zatim raznobojne bisere, a na glave anđela, Gospe i Isusa stavlja svoju vlastitu kosu – objašnjava Majić.

Goblen Jacinite Kunić Mijović
Goblen Jacinite Kunić Mijović Foto: Boris Trivan / Noizz.rs
Goblen Jacinite Kunić Mijović
Goblen Jacinite Kunić Mijović Foto: Boris Trivan / Noizz.rs

Kada je počela da radi na vezu Jacinita je imala tamnu kosu, a vremenom je osedela. To se može i uočiti u njenom radu, jer boja kose njenih likova nije ista.

– Interesantno je da to zapravo nije klasičan goblen, ona je imala svoju šemu, projekat oltara sa slikom Gospe. Radila je iglom, pod lupom, a na pojedinim mestima na kvadratnom centimetru ima oko 650 uboda iglom. Odatle i stručni italijanski naziv “punto pitura” (slikanje ubodom) – kaže Majić.

Jacinita je rad na ovom delu počela 1803. godine i završila ga 1828. Pre 15 godina on bio ukraden iz crkve, ali su počinioci ubrzo nađeni, a vez je vraćen na ostrvo.

noizz.rs

Komentarišite

Your email address will not be published.