I Tači prijeti- Albanci u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu

I Tači prijeti- Albanci u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu

“Ukoliko Evropska unija zatvori vrata Kosovu – svi Albanci regiona živjeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu”, rekao je predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Ova izjava dolazi dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da, ukoliko evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izblijedi, moguće je doći do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Hašim Tači, ne želeći da komentariše tuđa mišljenja, u izjavi za Radio Slobodna Evropa je ukazao da Evropska unija trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju niti upravlja integracijom ili proširenjem na zemlje Zapadnog Balkana.

– Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, nažalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu – rekao je Tačić.

Prema tome, dodaje, “blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje, koje su i u suprotnosti sa našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama”.

– Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države – istakao je Tači.

Naglasio je da su “građani Kosova frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza”.

– Dok je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno je postavljen uslov o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom – naveo je Tači.

Premijer Albanije Edi Rama je, u intervjuu za briselski Politiko, rekao da, ako perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da blijedi, ne može da se isključi ujedinjenje Albanije i Kosova.

 

Izvor: RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.