Svjetski mediji o presudi Mladiću

Svjetski mediji o presudi Mladiću

Svetski mediji su izvestili da je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, ističući da je izbačen iz sudnice nekoliko minuta uoči izricanja presude, jer je uzvikivao: “Ovo su laži i vi ste lažovi!”

Rojters i AP navode da je sud UN osudio bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog organizovanja masakra i etničkog čišćenja tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

Američka agencija navodi da su u Lazarevu, selu u Srbiji u kojem je Mladić uhapšen 2011. godine, stanovnici odbacili presudu protiv njega kao pristrasnu, istakavši da ne priznaju Haški tribunal.

Vest o izricanju presude Mladiću prenela je i ruska agencija Tas, podsećajući da je Mladić 16 godina bio u bekstvu pre nego što je uhapšen u Srbiji maja 2011. godine i izručen Hagu.

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je Mladić proglašen krivim za genocid zbog nekih od najgorih zlodela u ratu u Bosni devedesetih, a opisuje ga kao “bosanskog krvnika” koji je “vodio brutalnu kampanju tokom rata u Bosni i koji je osuđen na doživotni zatvor zbog predvođenja trupa u najgorim zločinima u posleratnoj Evropi”.

Navodi i da je Mladić bio “svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rat kao mogućnost da se osveti za pet vekova okupacije muslimanskih Turaka”, a dodaje da je kao begunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Si-En-En je izvestio o današnjem izricanju presude Mladiću, napominjući da je njegovo suđenje trajalo 530 dana, sa više od 500 svedoka i skoro 10.000 dokaza, a podseća da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao “jednu od smrtonosnih kombinacija – harizmatičnog ubicu”.

Britanski Telegraf javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na “dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji”, napominjući da je suđenje Mladiću bilo poslednje pred zatvaranje Haškog tribunala.

Londonski dnevnik navodi i da su današnju presudu dugo čekale desetine hiljada žrtva širom duboko podeljenog regiona, a da su se desetine njih okupile rano jutros ispred suda u Hagu, mnogi sa fotografijama najmilijih koji su ubijeni ili nestali.

Dojče vele u svom opširnom izveštaju o današnjoj presudi Mladiću napominje da on nije proglašen krivim po tački jedan – za genocid u Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, ali da jeste kriv po preostalih deset tačaka optužnice, kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata među kojima je onaj u Srebrenici sprovođen i genocidom.

RT prenosi reagovanje Mladićevog sina Darka nakon izricanja presude, koji je rekao da nije iznenađen jer je, kako je naveo, sud od početka potpuno pristrasan.

RT ocenjuje da će današnja presuda verovatno razbuktati ogorčenost u Srbiji među onima koji smatraju da je međunarodno krivično gonjenje za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu jednostrano i da ne privodi pravdi žrtve Albanaca i Hrvata.

Uz to, ruski kanal navodi da je Haški tribunal od 161 pojedinca gonio 94 Srba, 29 Hrvata, devet Albanaca i devet Bošnjaka, a podseća i da je tek nekolicina Srba oslobođena optužbi, u poređenju sa više od desetak optuženika drugih nacionalnosti.

Istovremeno, francuski Mond u svom izveštaju o presudi Mladića navodi reči tužioca Tribunala Serža Bramerca, koji ga opisuje, kao i Radovana Karadžića, kao “arhitektu politike etničkog čišćenja jednog dela Bosne u cilju stvaranja etnički čiste srpske države”.

Pariski dnevnik prenosi reagovanje visokog komesara UN za ljudska prava, koji je presudu Mladiću pozdravio kao “veliku pobedu pravde i upozorenje drugima da takvi zločini neće izmaći pravdi, ma kako bili moćni i koliko god vremena da je za to potrebno”.

Britanska novinarka Kristin Amanpur izjavila je da Ratko Mladić ostao kukavica do poslednjeg trenutka jer nije ostao u sudnici da čuje presudu, te dodala da je doživotna kazna za generala VRS “najmanje što su žrtve ovog rata zaslužile”, prenosi Fena. 

Izvor: RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.