Švedska prekinula istragu o Asanžu

Švedska prekinula istragu o Asanžu

Švedska bi uskoro mogla da povuče nalog za hapšenje Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, koji se u toj zemlji tereti za solovanje.

Naime, direktorka švedskog javnog tužilaštva Marian Naj izjavila je danas da su vlasti tražile od suda da povuku nalog za hapšenje Asanža kao i da se završi sedmogodišnji proces protiv njega.

“Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu”, saopšteno je iz kancelarije tužiteljke.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt “Vikiliks” objavio povjerljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu. Priču su prenijeli Gardijan, Observer, Njujork tajms i Špigl, a on sam postao je udarna vijest i lice sa naslovnih strana.

Nije prvi put da Vikiliks objavi senzacionalne podatke, ali pošto je preko 90. 000 dokumenata o Avganistanu postalo dostupno cijeloj planeti preko ovog sajta, Asanž je postao heroj i izdajnik.

“Vikiliks” tvrdi da posjeduje više od milion dokumenata. Inače, svako je pozvan da anonimno dostavi ono što smatra zanimljivim, a njihov tim odlučuje šta će biti objavljeno.

Nakon masovnog objavljivanja dokumenata o Avganistanu, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje, od kada je na snazi i nalog za njegovo hapšenje.

On je odbio da se preda vlastima jer se plašio da će biti izručen SAD čiji pravosudni organi ga takođe traže jer smatraju da je objavljivanjem na “Vikiliksu” tajni o američkoj politici i diplomatiji nanesena šteta američkoj nacionalnoj bezbjednosti.

On se od tada nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

 

Izvor: B92

Komentarišite

Your email address will not be published.