TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sve spremno za “Vek pobednika” – počast precima i prikaz sposobnosti vojske

Sve spremno za “Vek pobednika” – počast precima i prikaz sposobnosti vojske

Srbija će stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležiti sutra – velikom vojnom vežbom “Vek pobednika”. Reč je o jednoj od najvećih vojnih vežbi u regionu u kojoj će učestvovati 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema. Sve je spremno a starešine i vojnici su izuzetno posvećeni zadacima, kaže za RTS general-major Ilija Todorov. Prenos vežbe na RTS-u.

Istovremeno na deset lokacija izvodiće se planske, vežbovne i borbene aktivnosti na kojima će učestvovati 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljeriskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO.

Načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Ilija Todorov rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a da je sve spremno za vežbu. Najavio je da će ona biti efektna, jedinstvena i jedna od najvećih još od vremena JNA.

Todorov ističe da je reč o kompleksnoj vežbi, zasnovanoj na odluci predsednika republike i vrhovnog komandanta koja će se sprovesti uz smernice ministra odbrane i uz naređenja iz Generalštaba.

“Kopnena vojska sadejstvuje sa vazdušnim snagama na deset lokacija širom Srbije”, kaže Todorov.

Dodaje da je taj način obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata izabran da bi se odalo priznanje precima koji su izvojevali pobede u tom vojnom sukobu.

Kako ističe, istovremeno će biti prikazana sposobnost vojske da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama.

“Zalažemo se za mir i to će biti vidljivo na vežbama”, poručujue Todorov.

Navodi da lično može da potvrdi da su starešine i vojnici posvećeni zadatku i da se to moglo videti tokom svih priprema.

Pripreme za vežbu

Pripreme za vežbu “Vek pobednika”

Pozdravio je sve pripadnike vojske koji ovih dana vežbaju na terenu ali i oko 200 radnika RTS-a koji pomažu.

RTS će prenositi vojnu vežbu. Specijalni program počinje ujutru u 8.15 a reporteri će biti od Titela do Peštera, na svih 10 pozicija sa Vojskom, kako na zemlji, tako i u vazduhu. Događaj će snimati 70 kamera.

Izvor: RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.