TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sutra obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini

Sutra obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini

U Nevesinju će sutra biti obilježene 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini – “Nevesinjske puške”.
Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će program obilježavanja početi u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju.

On je dodao da će u 11.30 časova u Krekovima biti služen parastos i položeni vijenci kod spomenika poginulim ustanicima, dok je za 12.00 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Govoreći o istorijskom značaju ovog događaja, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je prva “Nevesinjska puška” bio ustanak podignut na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i da se ubrzo proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

On je naveo da je ovaj ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje, a potom se počeo širiti.

“To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH”, rekao je Savanović.

Druga “Nevesinjska puška”, poznatija kao “Uloški ustanak”, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

“Nevesinjska antifašistička puška” predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora, već 4. juli.

Obilježavanje 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini – “Nevesinjske puške” održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.