Sudija Keli odložio deportaciju Đokovića; Država prihvatila ubrzano suđenje (VIDEO)

January 14, 2022, 11:06 am

Sudija Entoni Keli predložio je kratku zabranu deportacije najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića iz Australije do subote u 16 časova.

Đoković na saslušanju u petak u 22 časa po našem vremenu

Potvrđen je dogovor da Đoković izađe na saslušanje u subotu u 08.00, što je 22 časa po srednjoevropskom vremenu u petak.

Keli je na saslušanju rekao da bi mogao da predloži privremenu zabranu, ako ne postoji raniji zahtjev za njegovo udaljavanje iz države, pošto će Đoković u subotu imati razgoor sa zavničinicima ministarstva za migracije.

Sudija Keli je izneo niz zapažanja jer postoji briga o tome kako sud može da predoči činjenice kada nije podnijeta nijedna prvobitna prijava.

  1. U hitnim okolnostima, ako je potrebno, stranka može podnijeti zahtjev prije formalnog procesa kojim se pokreće sudski spor.
  2. Sud može biti spreman da prihvati obavezu strana da će što prije podnijeti i uručiti izjavu koja pokazuje materijalne dokumente.

Sudija Keli je potom iznio dokumente koji su mu dostavljeni: odluku ministra Hoka o ukidanju Đokovićeve vize, kao i podnesak Vlade. Postoji i dokument pod nazivom “osjetljivo” koji sudija ne želi da pročita.

Đokovićev advokat objasnio razloge žurbe i potvrdio da nije u pritvoru

Đokovićev advokat Nikolas Vud objasnio je zašto se njegovom klijentu toliko žuri.

– Svaki trenutak prije turnira koji počinje u ponedjeljak je dragocjen – rekao je Vud.

On je istakao da bi sudija Keli trebalo da zadrži postupak u Federalnom sudu u Melburnu, a ne da ga prebacuje na Savezni sud, jer bi se time uštedelo vrijeme.

Potvrdio je da njegov klijent nije vraćen u pritvor, kao i da će se naći pred sudom u subotu.

Vud je zatražio dozvolu od suda da Đoković u narednom periodu, do svjedočenja, boravi na istoj lokaciji kao i njegov pravni tim.

Novakovi advokati optužili Vladu zbog termina odluke

Novakov pravni tim optužio je Federalnu vladu jer je odluku o ukidanju vize objavila u petak u 18 časova, čime je dodatno smanjila mogućnost na odgovor i žalbu.

– Gospodin Đoković treba da igra meč u ponedejljak ili utorak uveče. U tim okolnostima, mi smo veoma zabrinuti zbog vremena – rekao je Vud.

Dodatni problem jeste što je sve urađeno četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedjelju dana od prvog ukidanja vize.

Advokat je naveo da je iz medija čuo da je ministar Aleks Hok bio “opterećen dugim Đokovićevim podnescima”, ali ističe da se materijal odnosio samo na naučne stavove o prirodnom iminitetu i otkriva da ministar u odluci rekao da ih nije pročitao.

– Očekujemo da ministar do 10 ujutru preda sve za saslušanje – dodao je advokat Novaka Đokovića.

Država prihvata ubrzano suđenje, neće insistirati odmah na deportaciji

Advokat države Stiven Lojd nije protiv ni da ostane proces kod sudije Kelija ni da ga prebace na drugi sud. Prihvataju rokove koje je dao Đokovićev zastupnik.

Kako je dogovor da Đoković izađe na saslušanje u petak u 08.00 (22 časa po srednjoevropskom vremenu), Lojd je potvrdio da neće biti pritvoren do tog trenutka.

Predstavnik države potvrdio je da se neće žuriti sa odlukom, kao i da neće insistirati na deportaciji prije konačne sudske odluke.

Podsjećamo, australijske vlasti ponovo su poništile vizu Novaku Đokoviću poslije odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka.

(Agencije – Foto: youtube.com / Federal Circuit and Family Court of Australia)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *