Suđenje Mandiću: Ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva

December 28, 2016, 7:41 am

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, danas bi u Sudu BiH trebalo biti nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima televizije “Elta”, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i televizije “Elta” podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje “Majke Srebrenice”, između ostalog, rekao da će njihove “govore stići Božija pravda”.

“Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine”, izjavio je tada Mandić.

Na ročištu održanom 14. decembra ispitivanje Nure Begović proteklo je bez prisustva javnosti, nakon čega je iskaze dalo dvoje zaposlenih u televiziji “Elta”.

Branilac novinara ove televizije Vlado Adamović nakon ročišta rekao je Srni da je zadovoljan iskazom koji je dala Beganovićeva, ali da mu nije jasno zašto je Tužilaštvo na svjedočenje pozvalo tehnička lica.

“Ispitivali su ih o tehničkim stvarima, kako je puštan prilog i ništa više. Po mom mišljenju, oni su pozvani bezveze”, rekao je Adamović.

Početak suđenja je u 13.00 časova.

 

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *