Stvoren novi pakt protiv Kine, Francuska bijesna: Zabili ste nam nož u leđa

September 16, 2021, 7:47 pm

Francuska i SAD imali su kontakte na visokom nivou prije najave novog saveza između Vašingtona, Kanbere i Londona zbog kojeg će Australija nabaviti podmornice na nuklearni pogon iz SAD, a ne iz Francuske, rekao je u četvrtak visoki funkcioner Bijele kuće, dok Francuska te kontakte demantuje.

U četvrtak, na dan kada je EU predstavila svoju strategiju za indopacifičku regiju, objavljeno je da su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija u srijedu sklopile indopacifički trostrani sigurnosni savez, što je izazvalo nezadovoljstvo Francuske.

Prva posljedica toga saveza jest otkazivanje ugovora koji je Australija sklopila s Francuskom, vrijednog 40 milijardi dolara, o izgradnji podmornica na konvencionalni pogon.

“Visoki funkcioneri američke administracije su bili u kontaktu s francuskim kolegama kako bi razgovarali o +AUKUS-u+ (ime novog partnerstva) i prije objave”, naglasio je funkcioner Bijele kuće.

Ogromna narudžba podmornica

Taj projekt poništava ogromnu australsku narudžbu podmornica od Francuske, koja je izrazila oštre reakcije prema Kanberi, optuženoj da je prekršila datu riječ, kao i protiv američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Francuska je demantovala u četvrtak da ju je SAD upozorio o novom savezu zbog kojeg će se Australija orijentisati na američke podmornice s nuklearnom tehnologijom.

“Nismo bili informisani o tom projektu prije nego što su se prve informacije pojavile u američkom i australskom tisku, nekoliko sati prije službene objave američkog predsjednika Bajdena”, rekao je portparol francuske ambasade u Vašingtonu Paskal Konfavro.

“Ova jednostrana i nepredviđena odluka nalikuje postupcima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Zabili ste nam nož u leđa”, rekao je ogorčeno francuski ministar vanjskih poslova Žan Ivo Le Drian na radiju France Info.

Francuskoj tako izmiče ugovor vrijedan oko 56 milijardi evra za isporuku Australiji 12 podmornica na konvencionalni pogon, prenosi Index.hr.

Neimenovani funkcioner Bijele kuće rekao je da Vašington blisko surađuje s Francuskom u vezi sa zajedničkim prioritetima u indopacifičkoj zoni i tako će i nastaviti.

“Naša administracija se koncentrisala na oživljavanje saveza i partnerstva kako bi podržala međunarodni poredak koji se temelji na poštovanju zajedničkih pravila. To znači i jačanje naših dugogodišnjih veza, uključujući i onih sa saveznicima iz NATO i Evropske unije, i rad na novim”, dodao je.

(N.N – Foto: Iluatracija)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *