TV K3

android aplikacija

instaliraj

Studenti promovisali aplikaciju “pametni parking” u Banjaluci

Studenti promovisali aplikaciju “pametni parking” u Banjaluci

Aplikacija “Pametni parking”, čiji su autori banjalučki studenti Rastko Zeljković i Dragan Ivanović sa Elektrotehničkog fakulteta i Danilo Vuković sa Ekonomskog fakulteta, danas je promovisana i puštena u funkciju u javnoj garaži „Borik“ u Banjaluci.

Pametni parking omogućava korisnicima da putem mobilne aplikacije ili internet stranice pametniparking.com dobije informacije da li određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te koje su cijene.

– Projekat radi na principu vještačke inteligencije. Kamere postavljene na ulazima u parking šalju sliku u server sobu, računar detektuje ulaske i izlaske motornih vozila sa parkinga, te korisnici dobijaju podatak o broju slobodnih mjesta – pojasnio je Ivanović.

Studenti se nadaju da će njihovo rješenje olakšati parkiranje građanima i posjetiocima u grad, a informacije su dostupne i na engleskom jeziku.

– Za sada je projektom obuhvaćen samo ova parking garaža, a ja se nadam da ćemo u budućnosti ostvariti neku vrstu poslovne saradnje i za ostale parkinge, kako u Banjaluci, tako i u drugim lokalnim zajednicima – ističe Ivanović.

Ovi mladi ljudi su sa svojom idejom bili zapaženi na domaćin i međunarodnim takmičenjima inovacija, a podršku za realizaciju projekta, pružili su im Grad Banjaluka i kompanija “Prointer”.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je strateško opredjeljenje Banjaluke upravo da se razvija u pravcu “Zelenog grada” i “Pametnog grada”.

– Cilj nam je da imamo optimalnu zauzetost parkinga, da građani imaju blagovremenu informaciju o slobodnim parking mjestima, samim tim manje vremena će trošiti u saobraćaju i za gorivo. Ujedno manje su gužve i aerozagađenje u gradu. Ovaj pilot projekat je samo uvod u nešto što imamo namjeru da radimo na većem broju drugih parkinga – istakao je on.

Direktor “Prointera” Bojan Vujić precizirao je da su studenti apsolutni vlasnici aplikacije i svih autorskih prava, dodajući da je ova kompanija samo partner u projektu, kako bi pomogli mladima sa vizijom da njihova ideja što prije postane gotov proizvod.

– Cilj je bio i da pošaljemo poruku da mladi ljudi, talenti, ostanu ovdje i ovdje grade svoju budućnost. Ovakav parking je korak ta tome da i naši gradovi sve više trebaju funkcionisati kao pametni gradovi, a takođe to je i jedan od strateških pravaca razvoja naše kompanije – zaključio je Vujić.

Izvor: srpskainfo 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.