Stranica Stolen Phone Checker će provjeriti kupujete li mobitel koji je ukraden

Stranica Stolen Phone Checker će provjeriti kupujete li mobitel koji je ukraden

Ukoliko kupujete polovan mobitel, uvijek postoji rizik da je uređaj možda ukraden, a to otkriti nije baš lako. Američka wireless asocijacija CTIA razvila je alat Stolen Phone Checker koji će putem istoimene web stranice provjeriti da li je ukraden mobitel koji kupujete.

Stranica funkcionira tako što pretražuje jedinstvene kodove kojim su potpisani svi mobiteli. Oni su nekad upisani na poleđini mobitela, kao na iPhone-u, a nekad ih morate potražiti u podešavanjima.

Provjera jedinstvenog koda prije nego kupite novi telefon je veoma važna, a naročito ukoliko kupujete preko internet oglašivača. Brojni korisnici stranice Stolen Phone Checker koji su izgubili mobitel ili im je ukraden, mogu upisati ili su već upisali podatke svog uređaja u bazu podataka na stranici. Tako će onome ko ukuca IMEI, MEID ili ESN kod ukradenog uređaja na Stolen Phone Checkeru biti prikazani podaci o pravom vlasniku mobitela.

Stranica ima veliku crnu listu ukradenih i nestalih uređaja. Najveći broj uređaja s crne liste su iPhonei, zbog čega posebnu pažnju trebate obratiti prilikom kupovine ovog Appleovog uređaja.

Komentarišite

Your email address will not be published.