TV K3

android aplikacija

instaliraj

Štrajk prosvjetnih radnika u FBiH

Štrajk prosvjetnih radnika u FBiH
Prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH najavili su da će danas održati polučasovni štrajk upozorenja, kako bi pokazali solidarnost prema kolegama iz Unsko-sanskog kantona, koji štrajkuju već drugu sedmicu.

Štrajk bi trebalo da bude održan od 10.30 do 11.00 časova, odnosno, za vrijeme velikog odmora kako učenici ne bi propuštali nastavu, dok će u vrtićima aktivnosti u tom periodu biti redukovane, ali napominju da roditelji ne treba da brinu jer će djeca biti sigurna i zbrinuta, prenose federalni mediji.

Ukoliko se ne dođe do rješenja i Vlada USK ne odluči da pregovara s prosvjetnim radnicima, sindikati koji zastupaju prosvjetne radnike u FBiH najavili su da će razmotriti opciju generalnog štrajka na nivou Federacije.

Iz sindikata pojašnjavaju da su razlozi za štrajk mnogobrojni i da Vlada Unsko-sanskog kantona nije poštovala kolektivni ugovor, odnosno, nije izjednačila osnovicu plata prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima.

Od Vlade USK prosvjetari traže poštovanje kolektivnog ugovora za zaposlene u obrazovanju, što znači da mora biti obezbijeđena osnovica za plate koja je bila definisana i usvojena, a koja se krši se od septembra 2018. godine do danas, te isplatu razlika na plate u tom periodu.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.