Stoltenberg: Eskalacija se mora izbjeći

November 21, 2022, 8:32 pm

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao je da se eskalacija na Kosovu i Metohiji mora izbjeći i da NATO/Kfor ostaje na oprezu.

Stoltenberg je naveo da je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i da su razočarani što nije riješen spor u vezi sa registarskim tablicama.

– Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rešenja. Eskalacija se mora izbeći. NATO/Kfor ostaje na oprezu – napisao je Stoltenberg na Tviteru.

EU danas je u razgovorima sa predstavnicima Beograda i Prištine iznijela prijedlog koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije, rekao je portparol EU Peter Stano, te ocijenio da je u pitanju nepoštovanje međunarodnih obaveza, što se posebno odnosi na Prištinu.

Borelj je rekao da je EU predala prijedlog koji je mogao da spriječi rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

On je istakao da od prištinske strane očekuje da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na sjeveru Kosova, a od Srbije da suspenduje izdavanje novih tablica KM.

(Srna – Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *