TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ističe rok za dostavljanje liste delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Ističe rok za dostavljanje liste delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Ministarstvo inostranih poslova BiH upozorava da je ponedjeljak, 24. jun 2019. godine posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Savjeta Evrope, koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu. Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu.

Osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za to snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u FBiH, jer izabrani poslanici idelegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog sekretara Savjeta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

MIP BiH podsjeća da izbor novog Savjeta ministara BiH nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije. Nakon izbora 2010. godine Savjet ministara nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Savjeta Evrope.

Ukoliko BiH propusti i posljednji rok šteta i negativne posljedice biće još veće, jer je Komitet ministara Savjeta Evrope na sjednici u Helsinkiju 17. maja ove godine stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena evropskim vrijednostima i standardima ove najveće evropske međunarodne organizacije.

MIP BiH poziva rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja.

(srpskainfo)

Komentarišite

Your email address will not be published.