Stari Grci identifikovali osam vrsta ljubavi i svaka je bitna

April 4, 2021, 2:56 pm
Svaku vrstu ljubavi treba njegovati i održavati. Ni jedna nije važnija od druge.

1. Eros – seksualna ljubav

Ta se ljubav manifestuje kroz naklonost, dodir i seks. Strastvena je i intenzivna te pobuđuje romantična osjećanja i seksualnost. Ona je nepredvidljiva te je ujedno i jedna od najtežih vrsta ljubavi koju treba održavati. Strast može s vremenom da nestane i zato je uvijek treba održavati.

2. Porodična ljubav

Istina je da, ako želite da stvorite vezu koja traje, svog partnera treba da vidite kao dio svoje porodice. Ovdje je riječ o odanosti, sličnosti i povjerenju. To je najsporija vrsta ljubavi za izgradnju, ali kad se jednom izgradi, ne može se lako prekinuti.

3. Philia – prijateljstvo

U modernom svijetu prijateljstvo i romantična ljubav često su povezani. Ali za antičke Grke, Filija se u stvari cijenila više od Erosa. U prijateljstvu je vrlo bitna jednakost.

4. Agape – Nesebična ili univerzalna ljubav

Univerzalna ljubav ne znači voljeti svake sekunde dana, bez obzira na sve. Ona više znači voljeti partnera bez koristi, odnosno voljleti a da ne tražite ništa zauzvrat. Ako u ljubavi postavljate uslove ili očekujete rezultat, onda vaša univerzalna ljubav ne postoji.

5. Manija – Opsjednutost

Opsjednutost može biti i od koristi i od štete u svakoj vezi. Na primjer, ako postanete ljubomorni kad vidite svog partnera kako razgovara s privlačnom osobom, to može biti dobra stvar: podsjetiće vas na snažna osjećanja koja imate prema toj drugoj osobi i koliko ćete daleko ići kako biste zaštitili vašu vezu. Bitno je da opsesivnu ljubav držite pod kontrolom.

6. Pragma – Trajna ljubav

Izgraditi trajnu ljubav znači pokazivati ​​partneru ljubav i naklonost, bez obzira na sve. Da li biste zavoljeli svog partnera samo ako izgleda na određeni način, ponaša se na određeni način ili ako radi stvari koje ste tražili od njega? Ako je tako, morate promjeniti svoj stav ili naći novog partnera.

7. Philutia – Ljubav prema sebi

Mnogi vole sebe i ta ljubav je potpuno odvojena od njihovog romantičnog života. Ako se ne volite, kako ćete voljeti nekog drugog? Nedostatak ljubavi prema samom sebi je ono što stvara probleme u mnogim odnosima.

8. Ludus – Razigrana ljubav

Ovo je ljubav mladih i predstavlja uzbuđenje i pruža osjećaj užitka kada ste zajedno. Ovo je momenat kada se smijete zajedno, kada partner čini da se smijete i ispunjava vas na taj način, kada sa partnerom imate osjećaj kao da se dvoje djece igraju, bez pravila i ograničenja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *