TV K3

android aplikacija

instaliraj

Stanković: Nema pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe takozvanom Kosovu

Stanković: Nema pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe takozvanom Kosovu

Opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa bile su i ostaće sastavni dio Srbije, rekao je predsjednik Koordinacionog tijela Vlade Srbije za ove tri opštine Zoran Stanković.

– U više navrata govorio sam o temi eventualnog pripajanja opština Preševo, Bujanovac i Medveđa teritoriji Kosova i Metohije i iznio mišljenje koje se temelji na osnovu jedinstvenog stava državnih organa i uvjeravanja predstavnika međunarodne zajednice, koji se bave ovim pitanjem – rekao je Stanković komentarišući izjavu kosovskog predsjednika Hašima Tačija da će 1. jula u Parizu tražiti podršku ideji da se ove opštine pridruže teritoriji samoproglašenog Kosova.

On je naveo da Koordinaciono tijelo ima obavezu da koordinira rad između lokalne samouprave i Vlade Srbije i drugih državnih organa, te da nema izvršnu nadležnost koja podrazumijeva sankcionisanje nezakonitih ponašanja.

Stanković je dodao da se zalaže da se zakoni u Srbiji poštuju, kao i da se u slučajevima njihovog narušavanja reaguje na zakonom propisan način, saopšteno je iz Koordinacionog tijela.

– Poštovanje zakona ove zemlje obaveza je svih njenih građana i ne može se tumačiti kao pritisak i narušavanje prava bilo koje ličnosti bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – rekao je Stanković.

On se osvrnuo i na najavu manifestacije u Bujanovcu koja je posvećene jednom od ubijenih vođa takozvane oslobodilačke Vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazamiju.

– Ukoliko nadležni državni organi procjene da je nekim postupkom učinjena povreda zakona, kao što se u javnosti smatra organizovanje manifestacije „Dani kapetana Lešija`“ u Bujanovcu, usljediće reakcija na zakonom propisan način – rekao je Stanković.

On je naveo da postoji nesklad između izjava pojedinih albanskih lidera i njihovog poštovanja zakona Srbije.

Stanković je ukazao da lokalni albanski lideri u svakodnevnom radu poštuju zakone Srbije i da, zajedno sa Koordinacionim tijelom, rade u korist građana tih opština.

Srna

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.