Stanivuković: Uspjeli smo da stalnim ukazivanjem na problem spasimo novac građana BL

October 1, 2020, 1:04 pm

Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i kandidat za gradonačelnika rekao je da su on, odbornici, poslanici i rukovodstvo PDP-a i SDS-a zadovoljni što je uspješno spriječeno više otimačina novca građana, ali da je porazno što se takve stvari uopšte dešavaju:

 

„Građanima Banjaluke u budžet je vraćeno 300.000 KM otetih u nezakonitoj licitaciji u kojoj je učestvovao odbornik SNSD-a, ali je sporno što nema poziva na odgovornost. Nezakonito je otuđena imovina grada, sud je presudio da se to vrati, vrati se i – nikome ništa. Kakva je to poruka gradskih vlasti građanima? Kakva je poruka čestitim ljudima, kojih je više? Ako neko otkrije i predstavi javnosti krađu – vi to vratite, a ako se ne otkrije – nikome ništa. Čak i ako se otkrije kriminal, očigledno ne povlači za sobom odgovornost. To nije normalno“, rekao je Stanivuković.

 

„Mi smo u slučaju otimanja gradske imovine u slučaju Vukajlović podbijeli krivičnu prijavu, ali još nema reakcije pravosuđa“, kaže on.

 

On kaže da ovaj slučaj nije usamljen primjer:

 

„Šta je sa rušenjem kina ‘Kozara’? Neko je predložio regulacioni plan, neko srušio, da bi nakon toga došao prvi čovjek grada i rekao da se tako više neće raditi. Pa ko je predložio takav regulacioni plan da tu bude dvanaestospratnica? Ko je to usvojio? Zašto je tek nakon rušenja izašla inspekcija na teren?“, pita Stanivuković.

 

On kaže da bi se pod ovom vlasti taj proces nastavio:

 

„Ali, sreća, neće pobijediti i neće moći. Imaju u planu povećanje cijene parkinga, što je trebalo biti ove godine, ali nije, jer je izborna. Već dvije godine je voda skuplja nego ranije. Imamo i slučaj Toplane koja je bila u većinskom vlasništvu grada i nas građana. Danas je 51% udjela u privatnom vlasništvu, a advokat koji je angažovan da tuži građane je supruga člana Upravnog odbora „Toplane“. To je sukob interesa i nečuveno“, ističe Draško Stanivuković.

 

„Ta advokatska kancelarija je otvorena tri dana prije nego što je privatna firma uzela udio u „Toplani“. Sada tuže 2000 građana koji po nekom osnovu duguju za iznos od 880 KM. To je preko 1,6 miliona KM koje će otići u jednu kancelariju. Ko je odgovoran za to i ko je to dozvolio? Zašto su građani platili reklamni bilbord 65.000 KM i zašto za to niko nije znao dok mi to nismo otkrili“, pita Stanivuković.

 

Stanivuković kaže da novca u Gradu ima sasvim dovoljno, samo je bitno gdje ide:

 

„Svaki račun koji prelazi 500 KM  mora biti objavljen. Mora biti objavljen svaki ugovor i svaki sporazum koji Grad sklopi. To sada nije slučaj i zato se dešavaju ovakve stvari. Nama je neophodna transparentna javna uprava, da građani znaju gdje je otišla svaka njihovba marka. Mi smo spremni to uraditi i uradićemo“, ističe Stanivuković.

 

„Uspjeli smo da, svojom borbom i stalnim ukazivanjem na problem spasimo 300.000 KM građana Banja Luke koje je putem sramne licitacije pokušao da otuđi odbornik SNSD-a Stojan Vukajlović. Ovo je manja pobjeda, ali uvod u velike“, rekao je odbornik SDS-a u Skupštini grada Banja Luka Aleksandar Petković.

 

„Kao čovjek koji je već osam godina odbornik, želio sam i želim samo jednu stvar – da zastupam interese građana Banjaluke. Sve ovo što je Vukajlović uradio je sraman čin čovjeka koji se obavezao da će štititi interese građana. Tu je zakazalo i Pravobranilaštvo, zakazale institucije i jasno je da je on u sprezi i sa drugim ljudima. Za novac koji je Vukajlović pokušao otuđiti mogla su se kupiti tri stana za borce, porodice poginulih, socijalne slučajeve… Mi smo učinili da javnost sazna šta se dešava“, zaključio je Petković.

TVK3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *