Stanari: U subotu sahrana posmrtnih ostataka Milanka Lazarevića

July 11, 2017, 7:18 am

Kovačević je rekao da je Lazarević kao pripadnik Trećeg bataljona Četvrte ozrenske brigade nestao u Vozući u septembru 1995. godine, a da su, prema raspoloživim podacima, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u naselju Kamenica, jedan kilometar od nekadašnje linije razgraničenja.

Prema saznanjima predstavnika stanarske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, tijelo je ekshumirano 2006. godine.

Milanko Lazarević, rođen 1966. godine, jedan je od brojnih srpska vojnika i civila koje su ubili pripadnici odreda “El mudžahedin” 1995. godine u kampu mudžahedina u Gostovićima kod Zavidovića.

Mudžahedini su masakrirali zarobljene srpske borce i civile koji su u kamp u Gostovićima dovedeni živi, a 11 tijela koja su pronađena bilo je obezglavljeno.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Tokom troipogodišnje opsada Vozuće, poginulo je 1.008 boraca Vojske Republike Srpske i policije, kao i civila.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *