Šta treba da znate o kampingu ako ste početnik?

February 23, 2021, 7:54 pm

Kao što i sami znate, kampovanje je rekreativna aktivnost koja obuhvata kraći boravak u prirodi. Za to vrijeme čovjek ima priliku da barem privremeno pobjegne iz civilizacije i svega onoga što podrazumeva urbani način života i regeneriše se u prirodnom ambijentu.

U nastavku teksta saznajte kako da se pravilno pripremite za svoje prvo kampovanje i proživite avanturu za pamćenje.

#1 Kako da obezbijedite svoje vozilo i gedžete koje nosite sa sobom?

Kako bi vaš boravak u prirodi uopšte započeo, neophodno je stići do mesta predviđenog za kampovanje. Zato je veoma važno uzeti u obzir i to kakav put vas dijeli od mjesta na kome će početi vaša avantura, a takođe i vremenske uslove u kojima se vaš put realizuje.

Najpre je potrebno da obezbijedite adekvatne gume za svoje vozilo, a ukoliko znate da se do samog kampa ne može stići autom i da će zato auto stajati parkiran danima, i to na mjestu udaljenom od vas, korisno je da nabavite kandžu za auto, kako biste spriječili mogućnost krađe.

S obzirom na to da je korisno ponijeti ga, a i da je teško napraviti potpuni prekid sa svetom, pa barem i na nekoliko dana, vjerovatno će vam pored odabrane ekipe, društvo praviti i vaš digitalni ljubimac – mobilni telefon, koji je neophodno zaštititi od rose, velike toplote i drugih vrijemenskih uslova koji bi mogli da naškode njegovom radu odabirom adekvatne maske za android telefone.

Takođe, kako je vaš boravak u prirodi višednevan, imajte na umu da će vam biti potrebna eksterna baterija kako bi vas telefon služio sve vrijeme puta.

#2 Kako odabrati mjesto za kampovanje?

Kako bi vaš boravak u prirodi protekao što prijatnije, važno je da ipak mislite na faktore koji na to utiču, kao što je sama organizacija kampa i odabir prostora za kampovanje. Postoje dve opcije – da samostalno kampujete ili da kampujete u okviru uređenog kampa.

Uređeni kampovi udobnija su varijanta boravka u prirodi prije svega jer je izvor vode blizu, često sadrže mogućnost sprovođenja struje do pojedinačnog kampa, zatim korišćenja trpezarije i sanitarnog čvora, a postoji i zaštita od sunca i drugih nepovoljnih vrijemenskih prilika.

Organizovani kampovi nalaze se na veoma atraktivnim lokacijama, pa su zato i popularni, ali njihova mana može biti u tome što tu niste sasvim slobodni. Prije svega, gusto se postavljaju šatori, pa su nepoznati ljudi u vašoj blizini, postoje pravila kampa koja se moraju poštovati i ne možete birati ko će biti pored vas.

Ukoliko sami birate gde ćete kampovati, važno je da odaberete mjesto u čijoj je blizini pijaća voda, takođe je poželjno da je samo mjesto suvo, ocedno, blago nagnuto, zaštićeno od vjetra, poželjno da je u blizini šume, a što dalje od močvare.

#3 Šta vam je potrebno od opreme za odlazak na kampovanje?

U osnovnu kampersku opremu spadaju šator, vreća i podloga za spavanje. Pri odabiru navedene opreme, treba da imate na umu u koje doba godine idete da kampujete jer se prema tome i razlikuju vrste šatora i vreća.

Savjet je da birate dvoslojne šatore renomiranih proizvođača jer će vam se to kratkotrajno ulaganje i te kako isplatiti na duge staze. Takođe je važno da bude prostraniji u slučaju da krećete sa više osoba u još jednu novu avanturu.

Vreća za spavanje takođe se bira u skladu sa vrijemenskim uslovima, u suprotnom bi vam celo kampovanje moglo biti upropašćeno neadekvatnom opremom, bilo da se smrzavate ili prokuvavate u vreći za spavanje. Poželjno je da uz nju ide podloga prije svega zbog veće udobnosti, a poželjno je da ponesete i jedno dodatno ćebe, koje će vam se naći ukoliko noći budu jako hladne.

Na kampovanje nikako ne treba kretati bez baterijske lampe, rešoa ili plinske boce, noža, sekire ili ašova, posude za kuvanje i pribora za jelo. Takođe vam je potreban pribor za higijenu, prva pomoć i pribor za paljenje vatre.

#4 Kako očuvati životnu sredinu tokom boravka u prirodi?

Višednevna avantura u prirodi podrazumjeva i da će biti smeća koje treba pokupiti. Zato je neophodno da ponesete vrećice za đubre i u njih odlažete đubre tokom kampovanja.

Takođe, poželjno je da koristite vlažne maramice i wc papir koji su biorazgradivi jer je imperativ ostaviti prirodu onakvom kakvom smo je zatjekli, kako bi posle nas još neko mogao da uživa u istom ambijentu.

#5 Kako se zaštititi od krpelja i insekata?

U izazove višednevnog boravka u prirodi spada i ‘kako izbeći ujede insekata i drugih životinja’. Jedna od osnovnih mjera predostrožnosti jeste da u šator brzo ulazite i iz njega brzo izlazite, nakon čega ćete ga odmah zašnirati. Na taj način smanjićete šanse da noć provjedete u društvu buba i gmizavaca.

Pored toga, treba poneti sredstvo u spreju protiv komaraca i njime isprskati rajsfešluse, a takođe i sredstva namenjena za nanošenje na kožu, kako bi se spriječili ujedi.

Kada je riječ o krpeljima, treba izbegavati duži boravak u visokoj travi, nošenje kratkih komada odjeće, a ukoliko ipak pribegavate tome, naprskajte izložene delove tela sprejom protiv krpelja.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan i da će vam informacije u njemu pomoći da organizujete kampovanje koje će samo produbiti vašu ljubav prema prirodi i podstaći vas da joj se iznova vraćate!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *