TV K3

android aplikacija

instaliraj

ŠTA PIŠE U ISTORIJSKOM DOKUMENTU Kim i Tramp će raditi na POTPUNOJ DENUKLEARIZACIJI

ŠTA PIŠE U ISTORIJSKOM DOKUMENTU Kim i Tramp će raditi na POTPUNOJ DENUKLEARIZACIJI

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vodja Kim Džong-un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad “ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”.

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore “na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima” na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

U dokumentu se vidi da se američki predsednik Donald Tramp obavezao da će “obezbediti bezbednosne garancije Demokratskoj narodnoj republici Koreji” i da je Kim Džong Un potvrdio posvećenost kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

– SAD i Severna Koreja su posvećene uspostavljanju novih odnosa u skaldu sa željama oba naroda za mirom i prosperitetom. SAD i Severna Koreja će udružiti napore u izgradnji mirnog i stabilnog režima na Korejskom poluostrvu – piše u dokumentu.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane “obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom”.

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje “veoma, veoma brzo”, a Kim se oprostio od američkog predsednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će “svet videti veliku promenu”.

Za “Si-En-En” je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o “sporazumu kojim se potvrdjuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom”.

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

“Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno”, poručio je američki predsednik.

Tramp je naveo da njih dvojica “potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument” i najavio da će “podrobno” o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Srpskainfo

Komentarišite

Your email address will not be published.