Šta očekivati od Izetbegovićevog dolaska u Banjaluku?

October 14, 2021, 7:12 am

U petak će u Banjaluci biti održana sjednica Predsjedništva SDA, a prisustvovaće joj i lider ove stranke Bakir Izetbegović. Najave su da postoji mogućnost da SDA donese odluku da se Ustavnom sudu BiH uputi apelacija o ustavnosti zakona iz ukaza predsjednice Srpske.

Predsjednik Kluba poslanika Zajedno za BiH, Edin Ramić (SDA), kaže za Srpskainfo da će se tek vidjeti na koji način će SDA pristupiti rješavanju ovog pitanja i dodaje da  je došao red da se sjednica Predsjedništva SDA održi u Banjaluci, što se poklopilo sa ukazom predsjednice Republike Srpske.

– Vidjećemo hoće li SDA ići da problematizuje te zakone prema Ustavnom sudu BiH ili će na neki način OHR sam zaštititi ranije donesene odluke. To pitanje je prije svega za OHR, ali suština je da je zakon koji je na nivou BiH u primjeni na cijelom njenom području, tako da se jedan entitet ne može izuzeti iz toga – kaže Ramić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić navodi za Srpskainfo da očito da kada god je politička kriza u BiH Izetbegović koristi jeftini populizam održavajući sastanke Predsjedništva SDA u Banjaluci.

– To nije prvi slučaj. Umjesto da odgovori na poziv da se lideri sva tri naroda sastanu i dogovore o budućnosti BiH, da se opredijele na poštovanje Dejtona i Ustava BiH, on i dalje očekuje da taj problem nepoštovanja Ustava i Dejtona rješavaju stranci ili lažni, politički Ustavni sud BiH – kaže Žunić.

Dodaje da je jasno da je sastanak SDA sazvan da Vijeće naroda uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na zakone usvojene u NSRS i na ukaz predsjednice Srpske.

– Taj neustavni, nametnuti organ, Vijeće naroda, ponovo pokazuje da je produžena ruka Ustavnog suda BiH i politike koja radi na štetu Republike Srpske. Još jednom ćemo imati na djelu pokušaj prekrajanja demokratske volje građana Srpske, preko lažne apelacije, lažnog Vijeća naroda, do lažnog Ustavnog suda i u konačnici lažne BiH – navodi Žunić.

Poruka bošnjačkoj političkoj eliti, dodaje Žunić, je da je „zadnje vrijeme da se sjedne, da se vratimo Ustavu i Dejtonu, jer jedino tako BiH može da ostane”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ukazom predsjednice Srpske Željke Cvijanović, od 13. oktobra u Srpskoj ne važe izmjene krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Incko je pred kraj mandata nametnuo izmjene krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima. Osim ovog ukaza, predsjednica Srpske je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama krivičnog zakona Republike Srpske u kojem se zabranjuje omalovažavanje RS.

(srpskainfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *