TV K3

android aplikacija

instaliraj

Šta možemo očekivati od novog saziva Predsjedništva BiH

Šta možemo očekivati od novog saziva Predsjedništva BiH

Novi članovi Predsjedništva BiH još nisu ni sjeli u fotelje, a već su politički zakuvali.

Hrvatski član Željko Komšić je u jednom od prvih javnih nastupa najavio da će tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu zbog gradnje pelješkog mosta. Hrvatski mediji već prognoziraju da će srpski član Predsjedništva Milorad Dodik spriječiti da tužba bude podnesena u ime BiH. Istovremeno, Dodik je najavio da će predložiti da Predsjedništvo prizna Krim kao dio Rusije, što nema podršku preostale dvojice.

Ni bošnjački član Šefik Džaferović nije ostao dužan, pa je juče izjavio da će na dneni red staviti sporni ugovor BiH sa Islamskom zajednicom, koji u prošlom mandatu nije imao podršku Srba ni Hrvata. Na sve to, Hrvati u BiH ne priznaju Komšića, a postavlja se i pitanje da li će Dodik ignorisati sjednice Predsjedništva kada predsjedavajući bude Džaferović, jer su se upravo tako ponašali poslanici SNSD u PS BiH kada je Džaferović bio predsjedavajući. Zbog njegove ratne prošlosti.

Politikolog Vojislav Savić smatra da nas očekuje turbulentan period u Federaciji i u zajedničkim institucijama BiH.

– SNSD i Dodik su doslovno u najlagodnijoj poziciji budući da imaju taj komoditet da u klinču hrvatskih i bošnjačkih partija diktiraju tempo raspleta i traže ustupke za srpske pozicije, odnosno pozicije Republike Srpske. Iz toga proizilazi da će Dodik najviše dominirati Predsjedništvom BiH, dok očekujem da će Komšić i Džaferović imati sličan stav po većini pitanja, budući da dolaze iz istog političkog miljea, koliko god oni mislili drugačije – kaže Savić za Srpskainfo.

Kada je riječ o spoljnoj politici, naročito prema susjedima, Savić smatra da će Komšić i Džaferović samo nastaviti da još više zatvaraju Bošnjake unutar  BiH, pa i prema komšijama.

– Bošnjaci, ako žele da pokažu da su tolerantni, trebaju izabrati Komšića u svojim redovima, a ne da ga biraju Hrvatima. Ovim su napravili dugoročan problem što Dodiku i SNSD ostavlja mogućnost da diktiraju tempo političkog života u BiH, a da ne govorim o lagodnoj poziciji koju imaju u RS sa stabilnom većinom i Vladom. Ruke su im odriješene u naredne četiri godine da postignu još veću stabilnost i još veću autonomiju za Srpsku – zaključuje Savić.

Novinar i politički analitičar Pejo Gašparević smatra da novi sastav Predsjedništva izgleda kao rogovi u vreći.

“Svako od njih trojice ima svoj pogled na BiH i sigurno je da ulazimo u period koji bi mogao da bude ispunjen napetostima i trzavicama u Predsjedništvu BiH” – kaže Gašparević za Srpskainfo.

Upozorava da je Komšić samo formalno iz reda Hrvata, ali da on ni u kom slučaju neće biti predstavnik Hrvata u BiH, koji prijete da će ga u nekim mjestima proglasiti nepoželjnom osobom.

S druge strane, Bošnjacima i Džaferoviću treba Komšić ako bi na taj način nadjačao Dodika. Možemo procijeniti da će u Predsjedništvu oko krupnih stvari biti Džaferović i Komšić s jedne strane, a Dodik sa druge, dok Hrvati uopšte neće biti politička činjenica. To je loša vijest za BiH, za Hrvate, a dugoročno i za Bošnjake. Onima koji su Komšića ponovo podmetnuli Hrvatima to će se kad-tad obiti o glavu – zaključuje Gašparević.

Kada je riječ o odnosu novog Predsjedništva BiH prema drugim državama, a naročito komšijama, Gašparević smatra da je pobijedila politika dvostrukih standarda.

– Onaj ko u bošnjačkom političkom miljeu kritikuje Tursku i Erdogana, a to je Fahrudin Radončić, biva kažnjen na izborima. S druge strane, iz bošjačkog miljea koji je pobijedio na izborima stalno se ispaljuju strelice prema Hrvatskoj i Srbiji i to se čak podstiče – zaključuje Gašparević.

Dodik (ne)će moći u Njujork

Budući da Milorad Dodik zbog sankcija ima zabranu ulaska u SAD, postavlja se pitanje da li će on kao član ili predsjedavajući Predsjedništva BiH moći da putuje na sjednice Generalne skupštine UN u Njujorku.

U slučaju da se procijeni da on mora da predstavlja BiH u UN, onda SAD mogu da mu izdaju vizu samo za tu priliku. Takve situacije su se dešavale. Svojevremeno su predstavnici Irana dolazili u Njujork iako nisu imali pravo ulaska u SAD. Znači, UN su nešto naddržavno, ali viza i dalje zavisi od američkih vlasti, jer gospodin Dodik ipak mora da pređe preko američke teritorije – kaže za Srpskainfo profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.