Šta donosi reforma obrazovanja? (VIDEO)

October 6, 2019, 11:29 am

Prošle sedmice je održan drugi sastanak sa članovima tripartitnog savjetodavnog vijeća koje radi na standardizaciji zanimanja s ciljem uvođenja novih profila koje traži tržište rada. Međutim na sastanak nisu bili pozvani predstavnici Sindikata obrazovanja nauke i kulture iako navedene reforme mogu pojedine radnike ostaviti bez posla. Prosvjetari negoduju te poručuju da nijedan radnik ne smije ostati na ulici.

Iako je resorno ministarstvo nedavno održalo drugi po redu sastanak koji se tiče standardizacije zanimanja, predstavnike Sindikata obrazovanja nauke i kulture niko nije zvao na pregovore iako će navedene promjene na svojim plećima iznijeti upravo prosjetni radnici.
Gnjatić poručuje da očekuju poziv na pregovore jer nastavni kadar ne smije ostati bez posla te podsjeća da oni ne odustaju od zahtjeva za

povećanjem plata od deset odsto što očekuju već od naredne godine. Kada će se resorno ministarstvo pozabaviti platama nisu naveli ali jesu da bi do 7. novembra trebalo da bude završena revizija, profil i standardizacija zanimanja, s ciljem obrazovanja kadrova koji su potrebni tržištu rada.

A izmjenu upisne politike zagovaraju i iz poslovne zajednice odakle navode da ne poznaju brojna zanimanja koja se sada školuju.

Iz Ministarstva poručuju da je neophodna analiza i revizija postojećih zanimanja te riječ privrede koja će reći da li je potrebno uvesti neka nova. U skladu sa navedenim biće izrađivani i nastavni planovi i programi za školovanje.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *