TV K3

android aplikacija

instaliraj

Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH (VIDEO)

Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH (VIDEO)
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH i da vjeruje da će ih konačno dobiti.

Cvijanovićeva je poručila da očekuje da se nakon formiranja vlasti na nivou BiH počnu dogovarati i rješavati stvari na osnovu dogovora, jer u prethodnom periodu nije postojala ni prava kombinacija između različitih nivoa vlasti, niti poštovanje koje je trebalo biti iskazano prema Republici Srpskoj.

– Sve je bilo svedeno na čisti politički teren i prepucavanja. Sada očekujem da ta situacija bude u potpunosti promijenjena – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje koji su to važni projekti za Srpsku koji će biti odblokirani formiranjem vlasti na nivou BiH.

Ona je dodala da to znači da se ozbiljno pristupi razgovorima sa finansijskim međunarodnim organizacijama kako bi vidjeli na koji način da se završe projekti koji su već u igri jer neki od njih čekaju ratifikaciju.

Predsjednica Srpske je podsjetila na izjave predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih organizacija da nemaju partnera dok ne bude formiran novi Savjet ministara. “Vrlo jasno su poslali tu poruku”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, postoje i brojni infrastrukturni projekti za koje je Srpska zainteresovana i o kojima želi pričati sa međunarodnim partnerima.

Ona je naglasila da Srpskoj sada nije potreban novac od MMF-a, ali je potrebno da ponekad ima aranžman sa njima da bi sa drugim organizacijama mogli napraviti validne ugovore, jer traže neku vrstu garancije, da postoji i određena saradnja sa MMF-om.

– Imam najviša očekivanja kada je riječ o mehanizmu koordinacije, jer smo to dogovorili. Potrebno nam je za dalje kretanje ka EU, ali i da bismo razrješavali određene dileme. To znači da su ponovo sve institucije u igri, na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je mehanizam korišten kada je popunjavan Upitnik EU, dok je za sve ostalo bio u zastoju.

– Očekujem da novi Savjet ministara sa velikim aktivizmom pokrene priču o koordinaciji, jer je svima potrebna, ne samo zbog EU, već i za realizaciju projekata. Sve to može stati u jedan drugi okvir, a to je nastavak Reformske agende, koji se nazire kroz dokument koji su potpisale dvije entitetske vlade, a odnosi se na nastavak važnih ekonomsko-socijalnih pitanja, što je potrebno svima s obzirom na to da smo ušli u određenu fazu i završili dosta posla u vezi sa Reformskom agendom – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da najveći teret nose entitetske vlade, ali je za određena pitanja potrebno imati ili dobru koordinacionu tačku ili određene stvari koje moraju da se dešavaju na nivou BiH.

Višković: Poslije 13 mjeseci biće odblokirani mnogi projekti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će formiranje vlasti na nivou BiH nakon 13 mjeseci čekanja odblokirati mnoge projekte važne za Srpsku.

Višković je istakao da će vladajuća struktura u naredne tri godine pokazati kako treba vladati i imati koordinaciju vlasti entiteta i Savjeta ministara.

– Formiranjem Savjeta ministara biće odblokiran projekat izgradnje faze dva na izgradnji Koridora `Pet ce`, obilaznice kod Doboja, vrijedan 150 miliona evra. Nadam se da će do kraja godine ili početkom iduće to ratifikovati Parlamentarna skupština BiH i da onda idemo na raspisivanje javnog poziva izbora izvođača – rekao je Višković novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje koji su to važni projekti za Srpsku koji će biti odblokirani formiranjem vlasti na nivou BiH.

On je rekao da otvaranje javnih radova, kao što je izgradnja ove obilaznice, znači i rast potrošnje, bruto domaćeg proizvoda i koeficijenta povrata PDV-a, što sve predstavlja indirektno punjenje budžeta, te omogućava i komotniju rashodovnu stranu.

– Samo Gradiška čeka oko 20 miliona evra za vodovod i kanalizaciju u samom gradu, i to skoro grant sredstva koja su oni dobili, ali ne mogu aplicirti dok ne prođe procedura – rekao je Višković.

On je podsjetio i na most “Bratoljub” u Bratuncu koji, sagrađen, više od dvije godine stoji kao spomenik gluposti BiH, jer je Srbija finansirala kompletan projekat, ali se čeka zbog tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza.

Višković je rekao da se već nekoliko godina u BiH ne raspoređuju sredstva od “Dži es em licenci” od operatera BiH u iznosu od nekoliko stotina miliona KM.

– To su isto tako sredstva Srpske na koja Republika ima određeno pravo, kao i Federacija BiH. To su sve stvari koje će u značajnoj mjeri olakšati naše funkcionisanje i kao Vlade i kao institucije Republike Srpske – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ne treba zanemariti ni pitanje “Elektroprenosa BiH”, gdje ima blizu 200 miliona KM koje treba plasirati u investicije i skoro 150 radnika koji su po raznim osnovama napustili to preduzeće koje bi trebalo “ubaciti u sistem”.

On je istakao da su to značajni benefiti i za Srpsku jer je ona vlasnik 42 odsto u tom preduzeću.

– To znači da ćemo energetski sektor i sigurnost naših građana u snabdijevanju električnom energijom dići na viši nivo, te ćemo omogućiti značajnom broju privrednih subjekata da dobiju poslove i rade za to preduzeće. To znači novo zapošljavanje i investicije, novi PDV, porezi, doprinosi i to se sve indirektno vraća u budžet Republike – rekao je premijer Srpske.

RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.