Srpska uvodi mjere za povećanje nataliteta (VIDEO)

September 11, 2019, 6:29 pm

U Palati Republike danas je predstavljen strateški dokument „Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera“, koju je na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.

– Cilj je podizanje životnog standarda naših stanovnika na svaki mogući način, a to znači obezbijediti veće plate onima koji su zaposleni, isto tako obezbijediti bolje uslove za život preko infrastrukture – poručila je Željka Cvijanović.

Na dokumentu se radilo nekoliko mjeseci i on je samo uvod u mjere koje se planiraju sprovoditi a koje imaju za cilj podsticanje rađanja te smanjenje odliva stanovništva.

Ako je suditi po dokumentu koji je predstavljen imamo razloga za optimizam, jer mjere koje se uvode već daju rezultate, tvrdi profesor Draško Marinković sa banjalučkog PMF koji je na čelu ekspertskog tima. On je rekao da je u posljednjih osam godina zaustavljen trend pada rađanja djece, a samo prošle godine rođeno je oko 230 beba više nego godinu ganije. To je, ističe, direktna posljedica mjere Vlade o mjesečnoj isplati dodatka nezaposlenim porodiljama.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da će Vlada razmotriti sve prijedloge i da će se odlučiti za one koje se budu mogle sprovesti. Iz budžeta RS se kaže već izdvaja 1,5 odsto za pronatalitetne mjere.

– Da li je nama ciljna grupa prvo dijete, drugo ili treće dijete? Da li vidimo šta nam donosi i brži rezultat? Ako nama treba da se povećaju finansijska izdvajanja za prvorođeno dijete ili trećerođeno dijete, onda treba naredne mjere Vlada da koncipira u tom pravcu – ističe Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

I srpski član Predsjedništa BiH, Milorad Dodik, koji je takođe prisustvovao prezentaciji, najavio je nekoliko dugoročnih ciljeva koji će kaže imati i političku podršku.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je prijedlog o dodjeli kredita mladim bračnim parovima koji bi bili otpisivani dobijanjem potomstva. Uz to plan je mališanima obezbijediti i besplatan boravak u predškolskim ustanovama.

– Cilj je ovog društva da napravi 100 odsto obuhvat sve djece za pretškolsko obrazovanje i da društvo nađe sredstva da obezbijedi da to bude bepsplatno za taj uzrast. Naravno da to nije jednostavno dosegnuti odmah, ali moramo da to planiramo – poručio je Dodik.

Mjere populacione politike prezentovane su i u Vladi RS predstavnicima lokalnih zajednica, Univerziteta, te različitih udruženja koja se bave porodicom. Resorna ministarka, Sonja Davidović, kaže da sada slijedi realizacija mjera.

(TV K3- RTRS – Foto: RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *