TV K3

android aplikacija

instaliraj

Srbin pretučen kod Rijeke, i reagovanje policije etnički obojeno (VIDEO)

Srbin pretučen kod Rijeke, i reagovanje policije etnički obojeno (VIDEO)

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se prije tri dana, u utorak, a pretučen je srpski povratnik iz okoline Rijeke.

Povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno, a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba, od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susjedne zgrade. Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je povratnik zvao policiju dva puta. Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika te je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada.

Iako je povod bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, Arsić je, prije nego što je pretučen, izvrijeđan zato što je Srbin. Napadači su mu psovali “srpsku i četničku majku”. Onda je udaren šakom u glavu i u prsa, a pored toga što ima 70 godina srpski povratnik još je, navodi Eraković, i osoba sa invaliditetom.

Index je u posjedu medicinske dokumentacije u kojoj su navedene povrede koje je zadobio Arsić. U ambulantu je primljen u predinfarktnom stanju.

Srpsko narodno vijeće podnijelo je u srijedu krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca, uz saglasnost povratnika, za krivična djela prijetnje, nanošenje tjelesnih povrijeda i uznemiravanja.

Iz Srpskog narodnog vijeća sumnjaju da je i postupanje policije bilo etnički obojeno

Ali napad na srpskog povratnika je tek dio problema. Iz SNV poručuju kako imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojeno.

– Nažalost imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tokom noći te upućivanje prekršajnom sudiji. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22.08. 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla krivične prijave od strane Srpskog narodnog vijeća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 časova na razgovor povodom prijave koji traje četiri sata iako je Arsić u predinfarktnom stanju – poručio je Eraković.

Pojašnjava kako to nije prvi put da primorsko-goranska policija tako postupa.

– Slično postupanje Policijske uprave Primorsko-goranske imali smo 2015. godine prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc gdje su gledaoci i posjetioci verbalno vređani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika „Armade“ a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posjetioca od strane osoba koje su vrijeđale i dobacili uvrede gledaocima karakterisan je kao „remećenje javnog reda i mira“. Međutim postupanje činovnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gdje je napadač „upozoren“ što god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu! Toliko o profesionalnom postupanju činovnika PU PGŽ te se nadamo da kad je riječ o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti – poručio je Eraković.

Srpskainfo

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.