Srbija obavijestila Australiju o slučaju djece Tanje Savić

August 15, 2020, 9:35 am

Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je australijske organe o prijavi pjevačice Tanje Savić da su joj djeca odvedena u tu zemlju bez njenje saglasnosti, a pošto Ministarstvo pravde prikupi dokaze, biće pokrenut postupak, rekao je danas srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je gostujući na TV Prva rekao da izvođenje iz zemlje maloljetne djece koja su dvojni državljani, a bez saglasnosti majke, potpada pod Hašku konvenciju iz 1980. godine o pravnim aspektima otmice djece.

“Mi smo politički pokrenuli priču, obavestili smo australijske organe, postupak se formalno pokreće pred australijskim tužilaštvom. Niz pravnih procedura pre toga radi naše Ministarstvo pravde. Kada postupak bude pokrenut, on će trajati nekoliko nedelja”, rekao je Dačić.

Dodao je da se radi o dosta komplikovan slučaj, jer su djeca dvojni državljani, ali je nesporno da bez saglasnosti roditelja ne možete da vodite maloljetnu djecu iz Srbije.

“Ako je bilo propusta države Srbije, verovatno su oni posledica falsifikata”, rekao je on.

Uputio je savjet majci Tanji Savić da bude u komunikaciji sa Ministarstvom pravde, a sa Ministarstvom spoljnih poslova već učestalo komunicira.

Objasnio je da je rješavanje ovakvih problema jedna od konzularnih funkcija srpske diplomatije i nada se da će imati uspješan i srećan kraj.

Pjevačica Tanja Savić tvrdi da joj je suprug s kojim je brak zaključila u Australiji bez saglasnosti odveo djecu u tu zemlju tokom aprila.

Za pomoć u ovom slučaju se obratila Ministarstvu spoljnih poslova a uključeno je i Ministarstvo pravde Srbije kako bi se pred organima Australije poveo postupak za vraćanje maloljetne djece.

Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *