TV K3

android aplikacija

instaliraj

Srbi da zaštite svoju imovinu u FBiH:Traže jednaka prava kao bošnjački povratnici u Srpskoj (VIDEO)

Srbi da zaštite svoju imovinu u FBiH:Traže jednaka prava kao bošnjački povratnici u Srpskoj (VIDEO)

Srbi porijeklom iz Federacije BiH  (FBiH) treba da se jave u kancelarije za pravnu pomoć Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove da bi zaštitili svoju imovinu u FBiH, poručuju predstavnici srpskih udruženja iz FBiH.

Iz udruženja navode da Srbi treba da prijave svoja prava na nekretninama i zaštite imovinu s obzirom da negativni demografski i ostali trendovi, kao i opstrukcije povratka, mogu dovesti do toga da ih na narednom popisu u tom entitetu bude samo 1,5 odsto.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je naglasio da su od popisa u BiH 1991. godine potpuno napuštena čak 163 srpska naselja.

Radanović je na konferenciji za novinare u Pres centru Vlade Srpske u Banjaluci naveo da je, prema tom popisu, ne računajući Jugoslovene, u FBiH živjelo oko 475.000 Srba ili 17,5 odsto, dok je prema popisu iz 2013. godine Srba bilo oko 56.000 ili 2,5 odsto.

– Dakle, Srbi treba da se jave kancelarijama i zaštite svoju imovinu, jer se u FBiH radi na harmonizaciji zemljišnih knjiga i uspostavljanju novog katastra nepokretnosti – poručio je Radanović.

On je rekao da na planu zaštite imovine imaju pomoć Vlade i institucija Srpske, te upozorio da su zabilježeni brojni primjeri otimanja srpske zemlje u FBiH.

Radanović je poručio da se ne smije dozvoliti otimanje srpske zemlje, koja je to bila hiljadama godina.

– Želimo ista prava kao bošnjački povratnici na teritoriji Srpske, jer se povratak Srba u FBiH suptilno blokira i time što im se ne dovodi struja, ne grade putevi, nema zdravstvene zaštite – naveo je Radanović.

On je dodao da i dalje postoje veliki problemi kada je riječ o zapošljavanju i predstavljanju Srba u organima i institucijama FBiH i kantona.

Predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih Banjaluka Vojislav Milišić pozvao je Srbe porijeklom iz FBiH da tokom ljetnog perioda u povratničkim mjestima organizuju akcije čišćenja sela, pristupnih puteva, grobalja, crkvišta, seoskih domova, te obiđu prijeratna prebivališta.

– Vratili su se, uglavnom, stari i bolesni koji teško mogu da brinu o svojim imanjima, grobljima i ostalim pitanjima koja se tiču života – rekao je Milišić.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da bi krajem ovog mjeseca trebalo da se obilježi 78 godina od pokolja više od 12.000 Srba u Garavicama kod Bihaća.

Konferenciji je prisustvovao predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih Republike Srpske Ignjat Simić.

SRNA

Foto: Srna

Komentarišite

Your email address will not be published.