TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sportsko društvo Crvena zvezda slavi 75 rođendan

Sportsko društvo Crvena zvezda slavi 75 rođendan

Sportsko društvo Crvena zvezda osnovano je na današnji dan, 4. marta, prije 75 godina.

Mjesec dana prije 4. marta 1945. godine osnovano je Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda koje je ubrzo prerastalo u sportski kolelektiv Crvena zvezda. Sve na inicijativu Gradskog odbora Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije iz Beograda.

Dan prije osnivačke Skupštine 4. marta delegati su vijećali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umiješali Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Ćosić je predložio ime Zvezda, Žujović se složio ali i da se doda “crvena”.Tada su predlozi bili još Torpedo, Mladost, Lokomotiva…

Tako se, kažu hroničari tog vremena, rodila Crvena zvezda. Za prvog predsjednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsjednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

Sportsko društvo je počelo sa osam sekcija – fudbal, atletika, košarka, odbojka, šah, stoni tenis, veslanje i plivanje.

Prva utakmica odigrana je na sam dan osnivanja 4. marta, a rival je bio Prvi bataljon Druge brigade KNOJ-a. Crveno-bijeli su slavili rezultatom 3:0 na igralištu „Studenta“.

Strijelac prvog, istorijskog gola za Crvenu zvezdu, bio je Kosta Tomašević. Tokom prve godine postojanja, Crvena zvezda je odigrala ukupno 36 mečeva. Zabilježila je 30 pobjeda, nerešeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživeli su u Temišvaru protiv Rumunije.

Prvi trofej prvenstva Srbije osvojen je 1946. godine. U završnom takmičenju u maju i junu učestvovalo je šest timova. Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobjedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu. Jedini meč koji su izgubili bio je protiv Borca iz Čačka. Zatim slijede prvi Kup Jugoslavije 1948, a do dan danas to fudbalsko sazvežđe “Crvena zvezda” satkano je od 30 titula, 24 nacionalna kupa, Kupa šampiona 1991, Interkontinentalnim kupom 1991, Dunavskim kupom, Srednjoevropskim kupom i još mnoštvom drugih trofeja sa raznih turnira koji krase krcatu riznicu muzeja crveno-bijelih.

Rasadnik talenata i ekipa sa velikim zvezdama koja igra lijep, napadački fudbal, to je od samog starta bio zaštitni znak Crvene zvezde. Prva Zvezdina zvijezda Rajko Mitić i čuveni bombarder Bora Kostić obilježili su početnu dekadu, naslijedila ih je generacija predvođena najvećim driblerom i šarmerom Dragoslavom Šekularcem. Više od 15 godina Marakanom je vladao Dragan Džajić, pa zatim Vladimir Petrović čija generacija je igrala prvo veliko finale Kupa UEFA 1979. Generacija koju je predvodio Dragan Stojković Piksi utrla je put zlatnim momcima iz 1991. sa Dejanom Savićevićem, Robertom Prosinečkim, Darkom Pančevom koja se popela na krov Evrope i sveta.

Sankcije nisu zaustavile klub da ostane na evropskom tronu, izgubljeno vrijeme nije moglo da se vrati ali crveno-bijeli nisu odustajali u težnji da se vrate u vrh evropskog fudbala.

Generacije Dejana Stankovića, pa Perice Ognjenovića, pa zatim one koju su predvodili Nikola Žigić, Marko Pantelić uvijek su iznova vraćale Zvezdu na evropsku mapu. Posljednje tri sezone, sa novim rukovodstvom, novom energijom Crvena zvezda se konačno vratila u krem evropskog fudbala igrajući tri sezone uzastopno grupne faze Lige Evrope (prezimili prvi put poslije 26 godina) i dva puta zaredom grupnu fazu Lige šampiona.

Sportsko društvo Crvena zvezda ukupno ima 714 pehara u ekipnoj konkurenciji, objavio je Blic.

Autor: 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.