Sporni otpad u Bihaću biće uklonjen narednih dana

February 23, 2021, 6:08 pm

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavila je proceduru odabira firme koja će neškodljivo ukloniti i uništiti otpad koji je prije više od pola godine, pod sumnjivim okolnostima, uskladišten u bihaćkom naselju Privilica.

Ovo je potvrdio Adnan Alagić, ministar za prostorno uređenje u Vladi USK, te istakao kako se očekuje da ove aktivnosti budu provedene u nekoliko narednih dana.

On smatra kako je proces ubrzan nakon brojnih urgencija upućenih nadležnim federalnim institucijama, kao i Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH.

Ističe da ostaje nedoumica kako je ovaj otpad uopšte deponovan i ostavljen u krugu Tvornice pekarskih proizvoda “Tehnopek” u pomenutom naselju.

“To nikada dosad nije obznanjeno, međutim, ono što u ovom trenutku mogu reći jeste da smo kroz sve ove korespondencije s nadležnim institucijama došli, ja mislim, do kraja. O tome da li postoji opasnost od ovog otpada ništa ne znamo, jer su obavljena istraživanja, ali nikakav akt o rezultatima nismo dobili”, tvrdi Alagić.

Da se uskoro može očekivati uklanjanje otpada potvrdio je i Ejub Salkić, federalni ekološki inspektor, istakavši kako su radnici firme koja je odabrana već nalaze na terenu.

Ova informacija je najviše obradovala mještane naselja Privilica, koji tvrde kako se već mjesecima nesnosan smrad širi svuda uokolo s mjesta gdje se nalazi otpad. Podsjetimo, tokom jula protekle godine na više lokacija u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Bihaću uskadišten je tekstilni otpad, a nakon negativnih reakcija javnosti, inspekcijski organi su utvrdili kako je to učinilo preduzeće iz Drvara koje je imalo dozvolu za uvoz reciklažnog otpada iz Italije. Međutim, nakon provedenih inspekcijskih kontrola poslovanja te firme ustanovljen je niz propusta, pa im je nadležno federalno ministarstvo dozvolu poništilo.

Iako su postojali nagovještaji da bi otpad mogao biti vraćen u Italiju, odakle je dovezen, to se neće desiti, već će biti uništen.

(Nezavisne novine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *