Špirić: Dokument “Dubinski prodor Ušće” originalan

January 19, 2017, 11:59 am

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Nikola Špirić rekao je danas da je dokument “Dubinski prodor Ušće” originalan i da je zaveden u ovoj bezbjednosnoj agenciji.

Nakon sastanka članova komisije sa rukovodstvom OBA BiH u Sarajevu, Špirić je naveo da se OBA ponašala u skladu sa zakonom kada je riječ o tom dokumentu i da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan zemlje po osnovu tog zavedenog predmeta.

“O sadržaju dokumenta ne možemo govoriti, s obzirom da će se unutar OBA BiH voditi interna istraga na koji način je dokument izašao izvan ove agencije. On je strogo povjerljiv i dok se ne skine oznaka povjerljivosti moramo ostati profesionalni”, rekao Špirić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je uvidom u dokumentaciju zaključeno da nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan nje. “Tu je bio malo `spina` i treba da podržimo profesionalan rad agencije”, naveo je Špirić.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH i rukovodstvo ove agencije održali su danas u Sarajevu sastanak kako bi razmotrili pitanja u vezi sa predmetom koji se vodi pod kodnim nazivom “Ušće”.

 

Na sjednici zajedničke komisije, koja je održana u utorak, 17. januara, donesen je zaključak da agencija dostavi i potvrdi autentičnost dokumenta koji ima oznaku “povjerljivo”.

Prema ranijim navodima medija, OBA je potvrdila autentičnost ovog dokumenta, ali je ostalo sporno kako je dospio u javnost.

U kabinet potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića 16. decembra stigla je pošiljka sa oznakom “tajno”, s dokumentom o nalogu OBA BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije.

Prema tom dokumentu, OBA sprovodi akciju “Ušće”, u okviru koje prisluškuje i zvaničnike iz Srbije.

Stevandić je rekao da je taj dokument uputio na adrese svih zvaničnika u Republici Srpskoj i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH, tražeći da se “utvrdi o čemu se radi i da li je bilo zloupotrebe”.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *