TV K3

android aplikacija

instaliraj

Spasioci obnovili potragu, pronađeno 31 tijelo

Spasilačke ekipe obnovile su u sjevernom dijelu Javanskog ostrva potragu za ostacima i "crnim kutijama" aviona kompanije "Er Azija Indonezija" koji se sa 162 osobe na letu iz Surabaje ka Singapuru srušio 28. decembra, javile su agencije.

Spasioci obnovili potragu, pronađeno 31 tijelo

Spasioci su u subotu uspjeli da pronađu šest velikih fragmenata letjelice sa razmjerama najvećeg od 18 puta 5,4 metra, a do sada je pronađeno 31 beživotno tijelo.

Iako vlasti ne navode uzrok nesreće, u izvještaju indonežanske agencije za meteorologiju, klimu i geofiziku navodi se da je moguće da se zbog loših vremenskih uslova avion zaledio i da su oštećeni motori, prenio je AFP.

Ističe se da je to samo verzija dobijena na osnovu meteoroloških podataka, ali ne i konačni zaključak istrage.

Vladina agencija, takođe, dodaje da je letjelica najvjerovatnije upala u oluju u toj oblasti poznatoj po intenzivnom sezonskom nevremenu.

Izvor blizak istrazi rekao je Rojtersu da je po radarskim podacima avion izgleda napravio “nevjerovatan” pokušaj podizanja u visinu koji nadilazi ograničenja letjelice Erbasa “A320-200” prije nego što je pao.

Kako je saopštila aviokompanija “Er Azija Indonezija”, koja je 49 odsto u vlasništvu malezijske kompanije “Er Azija”, Indonežanin koji je upravljao letjelicom bivši je vojni pilot sa 6.100 sati letenja u “A320”, a da je avion sredinom novembra prošao tehnički pregled.

Prema navodima načelnika nacionalne spasilačke uprave Fransiskusa Bambanga Sulista, osmog dana u potrazi u zoni Javanskog mora učestvuje 20 aviona, 27 brodova i 14 helikoptera.

Zona potrage ostala je ista, iako je proširena ka istoku, jer visoki i snažni talasi nose ostatke letjelice na tu stranu.

Ranije je javljeno da je jutros komandir tima Zapadne flote admiralo Abdul Rašid naredio prekid rada ronilaca zbog loših vremenskih uslova – talasa od tri do četiri metra i obilne kiše.

Letjelica je prošle nedjelje približno poslije 40 minuta poslije polijetanja iz drugog po veličini indonežanskog grada sa ekreana radara, kod ostrva Kalimantan.

U avionu su bili 155 putnika i sedam članova posade.

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.