Solarijum škodi zdravlju

Da li ste znali da se zračenje koje emituju solarijumi nalazi na zajedničkoj listi sa radioaktivnim elementom plutonijumom i radijacijom koja potiče od Sunca?

Solarijum škodi zdravlju

Ovi štetni zraci, posebno su opasni za mlade osobe, koje solarijume počinju da koriste prije 30. godine. Kod njih se rizik za pojavu melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože povećava za čak 75 odsto!

Znajući sve to, Svjetska zdravstvena organizacija je solarijume svrstala u najopasnije faktore rizika za pojavu karcinoma kože. Solarijumi dovode do preplanulosti kože uz pomoć ultravioletnog A zračenja.

A njihovi zraci su opasni jer ne stvaraju opekotine, ali značajno povećavaju rizik za nastanak karcinoma i ubrzavaju starenje kože.

Većina nije ni svjesna činjenice da preplanulost dobijena u solarijumu ne štiti od opekotina do kojih može da dovede boravak na suncu. Koža preplanula na ovaj način ima minimalnu zaštitu od solarne UV radijacije. Solarijum ne smije da se koristi u svrhu “pripreme kože za sunčanje”, upozoravaju stručnjaci.

 

NEZAVISNE NOVINE

Komentarišite

Your email address will not be published.