Šokiraćete se: Ovo su najprljavija mesta u vašoj kući!

March 24, 2015, 9:38 am

Znate li koja su to najprljavija mjesta u vašem domu? Ako mislite da je to daska na WC šolji, varate se. Možda ćete baš biti i iznenađeni.

Sudopera

Većina misli suprotno, ali kuhinja je jedno od najprljavijih mesta u vašem domu. Samo u odvodu sudopera na površini od šest kvadratnih centimetara obitava pola miliona bakterija.

Kuhinjski sunđer

Rupice u sunđeru čine ja jako teškom za dezinfekciju pa njome “premeštate” bakterije s jednog mesta na drugo. Doskočite ovom problemu tako što ćete na otprilike 60 sekundi sunđer držati u mikrotalasnoj peći.

Prekidači

Koliko često čistite prekidače za svetla? Nikada? Tokom godina doprineli ste tome da na šest kvadratnih centimetara živi 217 bakterija.

Ručke

Kao što smo prethodno spomenuli, ruke su jedne od najprljavijih delova ljudskog tela. Dodirivanjem ručki na vratima, koje se takođe veoma retko čiste, klice i bakterije prenose se od svih koji su ikada dirali tu ručku na vaše ruke. Takođe, izrazito su problematične i ručke od frižidera.

Tastatura

Verovali ili ne, tastature su prljavije od daski na WC šolji. Svoju tastaturu redovno čistite kompresovanim vazduhom, nežnom tkaninom i blagim deterdžentom.

Daljinski upravljač

Bakterije i virusi veoma se lako prenose uz pomoć daljinskog upravljača. Hoteli su posebno opasni kada je riječ o ovom problemu, pa prilikom svog sljedećeg odsjedanja u nekom hotelu daljinski prije upotrebe obmotajte plastičnom vrećicom.

Četkica za zube

Bakterije vole vlažna mesta i tu se najbolje razmnožavaju. A ako mislite da bakterije iz vaših usta nisu previše bitne, šta mislite o bakterijama iz WC šolje? Svaki put kada pustite vodu, “talas” bakterija zapljusne ostale predmete u vašem kupatilu, uključujući i četkicu. Menjajte je barem svaka tri meseca.

Posudice za so i biber

Istraživači sa Virdžinija Univerziteta su pronašli uzočnike prehlade na svakoj posudici soli i bibera koju su testirali. Stoga je bitno da ih redovno perete, ali i čistite vaše ruke.

Kurir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *