TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sofija će zahtijevati dozvolu za nastavak “Južnog toka”

Bugarska će zahtijevati od Evropske komisije dozvolu da nastavi sa projektom "Južni tok", rekao je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

Sofija će zahtijevati dozvolu za nastavak “Južnog toka”

 

“I dalje vjerujem da će gasovod ‘Južni tok’ proći kroz Bugarsku jer je koristan za zemlju. Indirektni prihodi od projekta biće veći od tranzitnih taksi vrijednih 400 miliona evra”, rekao je Borisov na vanrednoj sjednici parlamenta.

On je rekao da će vicepremijer Tomislav Dončev i ministar energetike Temenuška Petkova sutra putovati na sastanak zemalja učesnica u “Južnom toku” u Briselu.

“Insistiraćemo da ‘Južni tok’ bude nastavljen uz poštovanje evropskih propisa”, precizirao je ao je bugarski premijer.

Borisov je rekao da je nacrt dugoročnog ugovora koji je predložio “Gasprom” loše balansiran jer sadrži odredbe koje su veoma nepovoljne za Bugarsku kao akcionara. Dokument još nije potpisan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom posjete Ankari prošle sedmice da Rusija ne može da nastavi sa projektom “Južni tok” jer je Bugarska odbila da gradnju podvodnog cjevovoda na svojoj teritoriji.

Šef “Gasproma” Aleksej Miler rekao je da je taj projekat zatvoren, a da će gasovod istog kapaciteta prolaziti kroz Tursku do granice sa Grčkom, podsjeća TASS.

Komentarišite

Your email address will not be published.